Erasmus+ meeting v Monzónu (Španělsko)

Květnové dobrodružství několika žáků 1. ročníku a kvinty do srdce španělského regionu Aragon v rámci projektu Erasmus+.

Náš Erasmus ve Španělsku začal leteckým přesunem do Barcelony, pulzujícího hlavního města Katalánska. Po příletu jsme se hned ponořili do atmosféry Španělska a navštívili jeden z nejznámějších symbolů Barcelony – Sagrada Familia, impozantní chrám navržený katalánským géniem Antoní Gaudím. Večer jsme se pak přesunuli autobusem do Monzónu, menšího historického města v Aragonii, které se mělo stát naším domovem po dobu trvání programu. V Monzónu jsme se nejprve seznámili s naší hostitelskou školou Colegio Salesiano Santo Domingo Savio, prohlédli si její prostory a zúčastnili se hodin angličtiny s místními studenty. To nám pomohlo nejen procvičit si jazyk, ale i lépe se seznámit s odlišným školním prostředím ve Španělsku. Během prvních dnů jsme se také vydali na prohlídku historického centra Monzónu, včetně důstojného hradu Monzón, který dominuje panoramatu města. Hrad, jehož historie sahá až do 11. století, sloužil v minulosti jako sídlo aragonských králů a dodnes je důležitým symbolem města.

Naši hostitelé pro nás připravili pestrou paletu aktivit, které nám pomohly nejen poznat kulturu a historii země, ale i rozvíjet naše jazykové a prezentační dovednosti. Pracovali na projektech a prezentacích ve smíšených skupinách složených ze studentů z německa a španělska. Navštívili jsme radnici Monzónu, kde jsme se setkali s představiteli města a dozvěděli se o jeho fungování a diverzitě obyvatel. Také jsme využili volný čas procházkám po malebných uličkách Monzónu a ochutnávání místních dobrot.

Po nabitém týdnu v Monzónu jsme se vydali na cestu zpět do Barcelony, kde jsme si užili poslední čas ve Španělsku, dali si poslední zákusek a kávu a letecky vyrazili směr Česko.

Foto: Mgr. Adriana Blažková, Mgr. Tereza Švadlenová

Text: účastníci projektu