Jan Roh pátý v republikovém kole Astronomické olympiády!

Jan Roh z primy se umístil na neuvěřitelném 5. místě v republikovém kole Astronomické olympiády! My moc gratulujeme a pojďte si přečíst autentickou reportáž z průběhu cesty olympiádou, kterou pro vás připravil sám Honza.

Od mamky jsem se dozvěděl, že existuje Astronomická olympiáda a protože mě bavilo učit se o vesmíru, tak jsem se o to začal zajímat víc. Oslovil jsem pana učitele Švadlenu, který mě na Olympiádu přihlásil. První kolo bylo školní, ale stačilo být doma na počítači, odpovědět na testové otázky, vyplnit doplňovačku, poznat obrázky a spočítat příklad na rychlost a obvod kružnice.

Úspěšně jsem postoupil do Krajského kola, které bylo o dost složitější, mělo několik částí. První část bylo vybrat správné odpovědi k otázkám, druhá byla o Misi Mars, spočítat dost náročné příklady s velkými čísly, musel jsem používat trojčlenku a vzorečky na rychlost, obvod kružnice, rýsovat úhly. Poslední část byla nejnáročnější, musel jsem si vyrobit “Jakubovu hůl”, což je vlastně úhloměr, kterým se měří úhly mezi hvězdami pomocí dosazení hodnot do složitého vzorečku. Nejdřív jsem se musel zorientovat na obloze a poznat 8 hvězd zimní oblohy, změřit a dosazením do vzorečku zjistit úhly mezi nimi. Pak jsem musel 3 dny po sobě měřit úhel mezi Měsícem a nejbližší hvězdou, což byl Regulus. Měl jsem štěstí, protože zrovna mrzlo a bylo jasno. Pak jsem celých 11 stran vypočtených příkladů naskenoval a odeslal složitým způsobem (asi na 5. pokus teprve úspěšně) na jejich web. V Krajském kole jsem byl 3. z Jihočeského kraje z 33 žáků 6. a 7. tříd, z celé ČR jsem byl 22. z celkového počtu 695 dětí. Do finále nás postoupilo 25!

Začal jsme se těšit na finále, protože se mělo konat v Planetáriu v Praze a začal jsem také s mamkou trénovat složitější příklady a výpočty podle zadání předchozích ročníků. Také jsem studoval mapu oblohy, učil se letopočty událostí ve vesmíru, měsíce planet, velikosti a složení planet, komet, souhvězdí, jejich hlavní hvězdy, osobnosti ve vesmíru, rakety, sondy….

Finále se konalo 26.5.2023, jeli jsme celá rodina. Nejdřív jsme se byli projít ve Stromovce a pak jsme zašli i k Rudolfově štole, která je vlastně průplav z Vltavy do rybníků, vybudovaných Rudolfem II. V 10 hodin nás pustili do Planetária, po krátkém úvodu nás rozdělili do skupin EF (8.a 9. třídy) a GH (6. a 7. třída) a odvedli nás do kinosálu. Tam jsme psali 50minutový test, byly to složité výpočty trasy letu plánované Mise Artemis II. Musel jsem počítat obvody kružnice, pak jejich poloviny, ¾, všechno sečíst dohromady, ale zádrhel byl v Pythagorově větě, kterou sice umím, ale nemohl jsem najít bod pro pravý úhel. V tomhle jsem ztratil nějaké body. Druhá část bylo určování otázek – přehledový test, ten byl také těžký, věděl jsem asi 2/3 otázek. Třetí část byl obrazový test oblohy, který byl pro mě asi nejtěžší, u některých obrázků jsem vůbec nevěděl, co se po mně chce. Čtvrtá část byla obíhačka s otázkami po celém planetáriu, luštění otázek.

Po dvouhodinové přestávce, kdy nám promítali v planetáriu ve velkém sále film o Temné hmotě bylo konečně vyhlášení. Začínali od posledních míst a pořád mě nečetli, čekal jsem, čekal a objevil jsem se až na předposledním slidu, kde bylo 4.-9. místo. Byl jsem PÁTÝ!!!! Vůbec jsem to nečekal, protože jsem spoustu otázek nevěděl. Měli jsme všichni velkou radost, jako výhru jsem dostal diplom, knihu, časopisy, mapu Marsu a otočnou mapu oblohy!

Následující den byla pro finalisty uspořádána exkurze na Hvězdárnu do Ondřejova, kde nás provedli odborníci po jednotlivých sekcích, viděli jsme Sluneční patrolu, kde hlídají aktivitu Slunce, pozorují a zakreslují erupce a různé jevy na Slunci. Dále Hvězdné oddělení, oddělení Meziplanetární hmoty, kde zkoumají meteority spadlé na zem a pád provázející světelné jevy (bolidy a meteoroidy). A vrcholem byla ukázka největšího dalekohledu v ČR, který je dlouhý 10metrů. Ten se nedal ani pořádně vyfotit. Také jsem viděl Československou vlajku, která ležela na povrchu Měsíce při letu Apollo 17.

A pokud byste si chtěli zkusit test jako já, tak klikněte na tento ODKAZ.

Text: Jan Roh

Foto: olympiada.astro.cz