Studentská debata s kandidáty na prezidenta

V České republice snad není člověka, který by nezaznamenal, že se blíží prezidentské volby. O tom, kdo bude v čele naší země rozhodneme my, občané. Volby sebou přináší nejen kampaně jednotlivých kandidátů, ale také nejrůznější debaty. A právě jedna taková (a úplně první) se konala 1. prosince 2022. Ale byla jiná než obvykle.

Debata s kandidáty na prezidenta ČR proběhla pod heslem „se studenty pro studenty“ v rámci projektu zavolime.cz. Specifikem této debaty bylo především to, že se jí online mohla zúčastnit jakákoliv škola v České republice. A tak jsme neváhali a do debaty se zapojili – debatu online sledovaly třídy 3. ročník, septima a 4. ročník.

Ale to není všechno!!! My jsme totiž měli tu možnost a čest vystoupit v debatě i prezenčně. V rámci projektu proběhla soutěž o nejlepších 5 video dotazů, jejichž autor svou otázku mohl položit kandidátům přímo ve studiu. A povedlo se, naše video bylo producenty vybráno. Tím, kdo reprezentoval naši školu byl student Alexandr Karel Doubrava ze septimy, který svým originálním (a lidským) dotazem zaujal i další média, ve kterých byla otázka s odpověďmi kandidátů citována.

 

A nač, že se to Alex ptal? To můžete vidět v záznamu z debaty nebo ve zkrácené verzi bez kandidátských odpovědí v našem vítězném videu (a najeďte si na čas 2:45:45) https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ZTs5auE8Pk8&feature=emb_logo.

A nakonec i odkazy na média, ve kterých „náš dotaz“ vzbudil ohlas:

Kandidáti na prezidenta: Tvrdohlavost, nepořádek i skákání do řeči. Danuše Nerudová, Petr Pavel a další prozradili svá negativa | EuroZprávy.cz (eurozpravy.cz)

Vypadám jako suchar, skáču do řeči, hodně piju. Zájemci o Hrad se svěřovali studentům – Aktuálně.cz (aktualne.cz)

Text: Mgr. Tereza Švadlenová

Foto: Mgr. Tereza Švadlenová, youtube.com/zavolime2023