Rozhovor s absolventkou: Domi Novak

Domi Novak, vlastním jménem Dominika Kazdová, je táborská youtuberka a absolventka našeho gymnázia. Rozhovor o sociálních sítích, youtuberingu, Instagramu a kreslení, které Domi imponovalo od dětství a určilo její životní cestu. Mezi její zájmy patří kresba, malba, tvoření všeho druhu a taky čas strávený v přírodě, ve které ji častokrát napadají nové nápady na videa a tvorbu. A pokud vás tvorba Dominiky zaujme, najeďte si na Instagram @dominovak_official, Youtube, nebo rovnou na web www.dominovak.cz.

 

Ahoj Domi, ty se živíš tzv. „youtuberingem“, přiblížíš nám ho z tvého pohledu?

Já se to snažím pojímat trochu jinak. Vždy se snažím vymyslet obsah videa tak, aby měl alespoň malý příběh. Promyslet si, o co tam půjde a hlavně jaký je jeho cíl. Tím cílem může být i třeba to, že chci lidem předat nějakou konkrétní myšlenku a jak toho docílím. Ovšem většinou mým cílem je předvést a vytvořit nějakou kresbu nebo výtvor. A zajímavě nalákat diváky k tomu, aby video dokoukali až do konce. Ráda se snažím ostatní inspirovat a povzbuzovat je k jejich vlastní aktivitě, aby jen pasivně neseděli za monitory. ostatní v jejich kreativitě. O tom má videa (věřím) jsou. O tvoření, kresbě a kreativitě všeho druhu.

Pokud byste se chtěli rozhodnout začít tvořit svůj vlastní obsah, je nejlepší nad tím moc nepřemýšlet a představit to, co prostě rádi děláte. I například o zálibě k četbě se člověk může stát zajímavým tvůrcem a postavit na tom svůj obsah a kdo ví, možná do budoucna práci. Když máš něco, co tě baví a chceš se o to s ostatními podělit, vždy to funguje nejlépe. Tím snáz můžeš najít publikum, které se s tebou více ztotožní a v podstatě máš vyhráno.

Já od dětství ráda kreslím, a to lidem sděluji. Stačí například porovnat své kresby z dětství a současnosti do videa, a už ti vznikne zajímavý obsah pro tvoje publikum. Dnes je výhodou i to, že každý disponuje chytrým telefonem, díky kterému můžeš tvořit obsah víceméně na všechny  internetové platformy a zkrátka ze dne na den rozjet svůj business.

Jak velký máš podpůrný štáb lidí? Nebo zvládáš sama?

Videa natáčím sama, jen občas řeknu Ondrovi (manžel Domi, pozn. redakce), který mi sem tam něco vyfotí. Vysněný ateliér mám postavený doma, ve kterém videa natáčím. Používám foťák, stativ, světla, program ke střihu videí a to je vše. Ale kvalitní obsah se dá točit i bez toho vše. Nejdůležitější je nápad a příběh, který musí bavit jak diváky, tak vás. Když zjistíte, že vás vaše tvorba baví, velice rychle si najde své publikum. Je to z toho vždycky cítit. Když jsem tvořila svůj první větší projekt s Vlastním Skicákem, o kterém řeknu později více, domluvila jsem si sama z obýváku turné po České republice. Obvolala jsem manažery největších obchodních center, snažila se co nejlépe svůj produkt a samu sebe odprezentovat a vzešla z toho veliká autogramiáda s prodejem mého Skicáku ve 12 městech v obchoďácích. Snažím se vše dělat na maximum a kvalitně a tak bylo úžasné vidět svůj produkt na plakátech vyvěšených po obchodních domech.

 

S kým v současné době spolupracuješ?

Zmínila bych firmu STABILO, která vyrábí pera, pastelky a další psací potřeby, které mi hodně dobře padnou do ruky, natáčeli jsme práci na jejich „Bullet Journalu“, což je vlastně takový zápisník, který se může změnit na diář nebo deníček, záleží jen na kreativitě. Firmě se moc kampaň líbila, a když ti přijde pochvala, tak máš chuť pokračovat dál! Dále jsem měla větší spolupráci s Philips Avent, které se zaměřují zejména na potřeby pro maminky s dětmi. Tuto spolupráci jsem prezentovala zejména na svém Instagramu, jelikož na této sociální sítí mě sleduje více maminek, než na YouTube. Je třeba vždy určit i správnou sociální síť pro odlišné firmy a spolupráce s nimi. A to zejména podle typu/věku/zaměření publika, které vás kde sleduje. Měla jsem ale i několik kamarádských spoluprací s ostatními YouTubery, ve kterých jde víceméně o to, natočit společná videa a vzájemně se propagovat. Byla jsem součástí i několika YouTube akcí, jako Cinetube, Utubering, Vlakem s YouTubery, 4camps s Youtubery, a další. Ovšem to už je roky zpátky. Dnes se už tohle téměř nekoná. Nicméně bych ráda nyní zmínila to, že v současné a blízké době se nechci tolik zaměřovat na spolupráce s jinými značkami a firmami. Víc se chci vydat svou vlastní cestou a budovat značku DOMI Novak, jakožto kreativní papírové doplňky a potřeby, které sama kreslím a navrhuji. A třeba do budoucna bych to ráda rozšířila i o kategorii „módního návrhářství“ a jednou třeba vytvořila kolekci šatů i s módní přehlídkou.

 

Jaké máš oblíbené motivy pro kresbu?

Nejraději kreslím dívčí postavy, navrhuji oblečení. Od dětství jsem si myslela, že budu módní návrhářkou, problém byl ale v šití. To jsem neuměla. Takže to (zatím) nedopadlo, ale stále se držím módní ilustrace. Jako malá jsem kreslila dětské postavičky Witch, podle kterých jsem také chtěla vytvořit svou vlastní sérii kreslených holek, jejichž příběhy a komiksy by diváci na internetu sledovali. O to jsem se i několikrát pokoušela, ale časem to přešlo dál. Věnovala jsem se více kreslení obecně, psaní článků a vše jsem zveřejňovala na svém starém blogu na doméně blog.cz. Nicméně ta již neexistuje, ale právě blog mi pomohl dostat se do povědomí lidí, oslovila mě skrz něj televize Nova, pro které jsem několik let psala a měla s nimi spolupráci a absolvovala jsem letní stáž. Následně jsem přešla na YouTube a tam díky audiovizuálnímu médiu – obraz a zvuk, se zase posunula dál.

A jsou lidé schopni podle tvých návodů naučit kreslit?

Zjistila jsem, že pokud lidé kreslí každý den, tak se během poměrně krátké doby, klidně za rok, dokáží ohromně posunout. Vytvořila jsem svůj projekt (blok), který se jmenuje „Vlastní skicák“. Letos je to již třetí blok, ve kterém jsou předkreslené mé předlohy. Funguje to tak, že každý měsíc zadám v novém YouTube videu, jaká stránka se kreslí pro daný měsíc a diváci mají tento čas na to, kresbu dokreslit a zveřejnit u sebe na instagramovém profilu. Tím se do soutěže přihlásí. Poté v dalším videu vybírám TOP 30 kreseb, ze kterých určuji vítěze a vyhlašuji novou stránku opět na měsíc následující. V minulém týdnu mi přišla zpráva od jedné slečny, která má všechny tři skicáky a k tomu přidala fotku kresby z toho úplně prvního. Ta první kresba byla taková nezajímavá, ale tu poslední soutěž, kterou jsme dělali, tak vyhrála! Její výkres se absolutně proměnil, opravdu jsem zírala. Myslím si, že se kresba dá natrénovat a naučit, pokud u ní vydržíte. Já začala již v dětství, vydrželo mi to i v době střední školy a už mi to zůstalo. Dokonce jsem z kresby, resp. dějin umění, maturovala, ale poté jsem se na žádnou uměleckou vysokou školu nedostala, což mě dost mrzelo. Nakonec jsem ještě zkusila přihlášku na mediální studia – tři bakalářské roky na Univerzitě Jana Ámose Komenského v Praze a dva magisterské roky na Metropolitní univerzitě v Praze. Mediální studia mě také bavila, dlouho dobu jsem hazardovala mezi kresbou a žurnalistikou. Nakonec bylo super, že jsem se na vysoké škole dozvěděla něco víc i o marketingu a v závěru jsem si kresbu se psaním spojila pro mou současnou tvorbu a práci. V závěru lze říci, že to kreslení, na které mě nikam nepřijali, mě teď skvěle živí. A naopak mi chodí negativní zprávy od studentů uměleckých škol, kteří se mou tvorbu snaží zhanit. Nicméně já jsem spokojená, jsem už teď dál, než jsem si myslela, že kdy budu. Dělám to, co mě baví a jsem šťastná a spokojená!

 

Jak vzpomínáš na léta na naší škole?

Já jsem vlastně přicházela v listopadu do prvního ročníku, nezačínala jsem hned od září, na původní škole jsem nebyla spokojená, a jakmile jsem nastoupila na „soukromák“, tak jsem byla opravdu šťastná! Celý prvák jsem nechtěla, aby byly víkendy, měli jsme super třídu a vůbec jsem nechtěla domů! Vzpomínky byly za všechny čtyři ročníky parádní, úžasní učitelé a parádní kolektiv, se kterými jsme alespoň z části stále v kontaktu, dokonce odtud mám i nejlepší kamarádku. Snad se brzy uskuteční nějaký slučák, jelikož bych ráda slyšela i o ostatních spolužácích, kteří se mi bohužel vzdálili.

Je kreslení tvým plánem do budoucna?

Chtěla bych se držet blízko kresbě, možná vlastní obchůdek s vlastními kresbami či návrhy, pohrávám si s myšlenkou mít nějaký volnočasový areál s ubytováním, kde by bylo možné připravovat program pro rodiny s dětmi, workshopy, aby se zkušenosti předávaly dál a ta práce měla smysl. Rozhodně se chci rozrůstat v plánech, prozatím ale díky přírůstku do rodiny se teď můj svět točí okolo mého dítěte. Myslím, že je dobré se alespoň trochu blížit tvému oboru, ale zároveň inovovat, nejen stát na místě.

 

Nepřemýšlela si nad tím zůstat po škole v Praze? Přeci jen pracovních možností je tam daleko více…

V rámci byznysu určitě ano, možností je tam zdaleka nejvíce, ale pro rodinný život jsem zvolila Tábor. Mnoho mých spolužáků se navrací sem na jih, taktéž spousta věcí se dá dělat online a není nutné v Praze fyzicky být.

 

Co bys ráda vzkázala naším čtenářům?

Ta nejlepší věc, kterou můžete dělat, je ta, která vás baví. Ještě na gymnáziu jsem si říkala: „co budu dělat s kresbou?“. Pokud se dokážete dobře prezentovat, budete originální a aktuální, a nebudete se bát zkoušet nové věci, uspějete. Nebojte se toho! Dnes je spousta možností, od Instagramu, přes video, můžete být třeba skvělým kuchařem, cukrářem, make-up artistou, v čemkoli se dá dnes vyniknout a mít v této oblasti třeba vlastní firmu nebo značku! Držím vám palce!

 

Díky moc Dominiko, a přejeme mnoho krásných kreseb.