Příměstský tábor “Stroj času” (únor 2022)

Ve dnech 21. – 25.2 proběhl další turnus našeho oblíbeného příměstského tábora a během celého týdne nás čekal nabitý program na téma „Stroj času“.

   První den nás čekalo téma “Pravěk” – seznámili jsme se se životem pralidí – co jedli, jaká zvířata lovili, v čem žili, jak se oblékali. Naším prvním úkolem bylo postavit jeskyni, do které jsme společnými silami vytvořili nástěnné jeskynní malby. Další úkol byl pro mnoho z nás výzva… Každá skupinka měla za úkol si připravit krátkou divadelní scénku, ve které nám přiblíží život v  pravěku. Poté jsme v naší školní laboratoři zkoumali pomocí mikroskopů a sledovali výbuch sopky. Den jsme zakončili archeologickými pracemi, kdy si každý z nás zrestauroval kostru dinosaura. Druhý den nás čekal výlet do Prahy, navštívili jsme Národní muzeum, které pro mnohé z nás bylo velkým překvapením. V každé expozici nás zaujalo něco jiného. Prohlédli jsme si všemožná zvířata, mořské živočichy, minerály, dinosauří kosti atd. Největší úspěch měl ale mamut! Po vyčerpávající prohlídce jsme se všichni odměnili v McDonaldu a spokojeně se vlakem vraceli domů:).

   Ve středu naše téma dne byl starověký Egypt. Po vzoru Egypťanů jsme si vyrobili vlastní papyrus, napsali jsme si svá jména v hieroglyfech a nakreslili návrh vlastní pyramidy. Opět jsme si po pondělním úspěchu na přání dětí zahráli krátké divadelní scénky a zahrály si různé hry a soutěže. Největší úspěch měla hra Mumie. Po vydatném obědě jsme se poté vyřádili na dětském hřišti. Předposlední den nám počasí přálo a tak jsme vyrazili na procházku po Táboře. Naším tématem pro tento den byl středověk a tak jsme si během procházky prohlédli Kotnov a Žižkovo náměstí s návštěvou kostela Proměnění Páně na hoře Tábor. Povídali jsme si o rytířích a princeznách, o pověstech, heraldice a hledali jsme erby po městě. Výpravu jsme zakončili sladkou odměnou v podobě zmrzliny. Odpoledne jsme ještě společnými silami namalovali obraz rytíře a princezny. Poslední den jsme skončili v budoucnosti. Každý z nás řekl ostatním, jak si představuje budoucnost, jaké vynálezy nás mohou čekat. Budou tu s námi žít jen mimozemšťani? Nahradí nás roboti? I takové otázky padaly. Všechny děti byli moc šikovné a moc jsme si náš společný týden užili!

Text: Monika Švadlenová

Foto: Monika Švadlenová