Veronika Zdeňková na Táborské šestistovce

  V neděli 13. 9. 2020 se po dlouhých 56 letech konaly v Táboře na Jordánu veslařské závody. Závody byly třetím kolem Jihočeského poháru, který starosta města pan Štěpán Pavlík předal na konci závodu vítěznému oddílu Vajgar Jindřichův Hradec.

  Na Jordánu se vesluje již 111 let, ale samotné závody veslic mají dlouhou tradici, která sahá až do dob Féničanů. Za nejznámější a nejprestižnější závody jsou považovány závody osmiveslic mezi studenty Oxford a Cambridge. V České republice jsou takovými závody Primátorky, které se letos konaly již po stosedmé.

  Veslař se během závodu pohybuje zády ve směru jízdy a na úzké lodi sedí buď sám (skif), ve dvojici (dvojskif), ve čtyřech (párovka) nebo v osmi. Od vícečlenných posádek je možné veslovat buď s jedním veslem, nebo dvěma vesly. Jedná se tedy o tzv. párové nebo nepárové veslování. Závody se konají na tratích o délce 500 m, 1000 m, 1500 m, 2000 m nebo 6 kilometrů. V Táboře se konaly tzv. sprinty, tedy závody na 500 m a s dojezdem 100 m. Jednalo se tedy o Táborskou šestistovku.

  Nejznámějšími českými veslaři jsou Ondřej Synek, Mirka Topinková Knapková a Václav Chalupa, který se „RegaTA 600“ zúčastnil a já jsem měla možnost si s Vaškem společně zajet ve dvojskifu. Vašek Chalupa byl účastníkem šesti olympijských her a jeho největším úspěchem je stříbrná medaile na letních OH v Barceloně v roce 1992.

Text: Veronika Zdeňková, 1. ročník

Foto: Dušan Smažík a Radek Šťovíček