Co můžeme dělat v době karantény nebo izolace pro své zdraví? Co nám pomůže tento těžký čas přečkat? Určitě záleží na podmínkách karantény: např. kde a s kým ji trávíme, jak vyplňujeme volný čas, kterého je teď podstatně více, než jsme byli zvyklí atd. Stručně si zde uvedeme několik pravidel, která bychom měli dodržovat.

  1. Pokud si vyhledáváme informace, používáme pro to vždy oficiální zdroje informací např. (weby ministerstev).
  2. Každý den/týden si strukturovat čas, zhotovit si plán nejen na období karantény, ale i po ní.
  3. Nesmíme zapomínat na relaxaci, každý má vlastní zvyklosti (např. filmy, hudba, četba, cvičení…).
  4. Vědomě si udržujte optimismus, dobrou náladu a klid, zaměřujte se na pozitivní aktivity, nenechte se vystrašit.
  5. Buďte v kontaktu se svými blízkými (doma, přes sociální sítě…).
  6. Udržujte dobré mezilidské vztahy (udělejte si čas na druhé i sami pro sebe).
  7. Pomáhejte si navzájem a pomáhejte dalším potřebným.
  8. Dodržujte zdravotní a hygienická doporučení (dezinfikování povrchů, správné mytí rukou: https://www.youtube.com/watch?v=3PmVJQUCm4E&feature=emb_title, udržování čistoty, telefonický kontakt s lékařem, pokud je potřeba).
  9. Zaměřte se na zdravý životní styl (zdravá strava, dostatek spánku, cvičení, omezte alkoholické nápoje nebo jiné návykové látky).
  10. Buďte aktivní, zaměstnejte mysl i tělo (domácí práce, hraní her, vaření…) (Vymětal, 2020).

 

K posílení obranyschopnosti organismu pomáhá nejen zdravá strava, minimalizace stresu a dostatek spánku, ale i fyzická aktivita. Z důvodu uzavření posiloven a jiných sportovních zařízení, které mnoho z nás navštěvovalo, se musíme spokojit se cvičením doma nebo v přírodě.  Pokud máte tu možnost, provádějte cvičební aktivity venku na čerstvém vzduchu, samozřejmě ale s ohledem na ostatní občany.

Když si půjdete například zaběhat a zacvičit tam, kde nepotkáte další osoby, sundejte si roušku a nadýchejte se čerstvého vzduchu. Cvičení venku vás nabije energií, má lepší účinek na respirační (dýchací) schopnosti a na kardiovaskulární systém.

Při cvičení venku pracujeme nejčastěji se svou vlastní tělesnou váhou. Aby nebylo cvičení monotónní, můžeme použít, pokud máme k dispozici, různé elastické popruhy a švihadla. Pokud ne, postačí něco, co najdeme v přírodě, například kámen nebo větev.

Kdo nemá rád běh, může zvolit obyčejnou chůzi. I chůze může být dobrým cvičením, pokud si zvolíme rychlejší tempo. S každým cvičením je důležité začít postupně a příliš se do něj nenutit. Kdo například začne s během, nevybere si na začátek trasu dlouhou 10 km. Pokaždé si stanovte cíl, třeba takový, že vydržíte běžet pomalým tempem bez zastavení 30 minut a další tréninky postupně zrychlujete.

Před každým cvičením se nejdříve zahřejte a proveďte dynamický strečink. K zahřátí organismu postačí obyčejné rozklusání v pomalém tempu. Jako ukázku dynamického strečinku přikládám toto video: https://www.youtube.com/watch?v=uPDly1g68CY. Otázka je, zda provádět po skončení cvičení statický strečink? Pokud provádíte silový trénink, statický strečink provádět nemusíte: https://www.youtube.com/watch?v=kSQp9I3ISms.

Zde přikládám odkaz na mého kamaráda, který se věnuje zdravému životnímu stylu, cvičení a zdravému stravování, takže pokud vás tohle téma zajímá, určitě zde naleznete mnoho zajímavých videí: https://www.youtube.com/channel/UCYqpUks_LEeyqISHsJpYpHQ/videos

Pro dívky doporučuji videa od ženské osobní trenérky Kayly Itsines, která má na Youtube videa jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Její program BBQ je placený, ale zde je odkaz, kde můžete cvičit ne přímo a Kaylou, ale s jinou dívkou. Začněte s Week 1 Day 1 a postupujte postupně až do 12. týdne a uvidíte, že na plavkovou sezónu budete připravené https://www.youtube.com/user/SegwayBeskydy/videos.

Můžete také zkusit cvičit podle videí nature workout, kterých vám na Youtube vyjede opět nespočet. Až budete mít dlouhou chvíli, podívejte se na dokument, kde uvidíte, co s vámi udělá po 30 dní konzumace jídel pouze z McDonaldu. https://www.youtube.com/watch?v=XFSjR83kR5s

 

zpracovala: Mgr. Jana Lískovcová

zdroj obrázku: fgei.org

zdroj textu: Vymětal, Š. (2020). Koronavirus COVID 19 – Doporučení pro lidi v izolaci či karanténě [online]. Přístup dne 6.4.2020, z https://www.mvcr.cz/clanek/koronavirus-covid-19-doporuceni-pro-lidi-v-izolaci-ci-karantene.aspx