Rakousko a Německo 2024

Tak opět nastal konec školního roku a my jsme se mohli s úsměvy na tvářích vydat na další školní zájezd, jehož cílovou destinací byly tentokrát Korutany, známá jižní část Rakouska a oblast Berchtesgadenu v Německu.

Naložili jsme tedy kufry a vyrazili vstříc pěti hodinové cestě, která ale naštěstí poměrně rychle utekla a za nedlouho jsme se ocitli ve městečku Gmünd in Kärnten, které bylo naším prvním bodem celého zájezdu. Zde jsme navštívili automobilové muzeum vozů Porsche a dále jsme si udělali krásnou procházku centrem tohoto městečka. Poté už jsme vyrazili směrem k našemu ubytování. Druhý den jsme se hned z rána vydali do oblasti „Rakouské riviéry“ (tento název oblast získala díky velmi příjemnému klimatu a vodě v jezerech až o teplotě kolem 24-28 stupňů), k jezeru Wörthersee. Samozřejmě jsme nezaháleli a ihned jsme si na tomto přenádherném místě pořídili nespočet fotografií. Poté, co jsme se dostatečně vyfotili, jsme již pokračovali ke dvěma kostelíkům, které se na tomto poloostrově nacházejí, a to konkrétně pozdně gotický farní kostel se vzácným sousoším Madony s dítětem z r. 1460 a kostel Rosenkranzkirche s původními románskými freskami.

Když jsme se dostatečně pokochali, čekalo na nás trochu sportovní aktivity. Vydali jsme se totiž na nejkrásnější rozhlednu Korutan –Pyramidenkogel, která se tyčí ve výšce několika set metrů nad jezerem. Dobelhat se až nahoru bylo možná pro nás některé trochu náročné, ale shodli jsme se na tom, že výhled na hlavní město Korutan Klagenfurt a na další jezera a hory opravdu stál za to. Komu se nechtělo pěšky, měl možnost sjet z rozhledny dolů po skluzavce dlouhé více než 50 metrů. A aby toho nebylo pro tento den málo a abychom byli večer dostatečně unavení, vyrazili jsme v odpoledních hodinách ještě do města Klagenfurt a navštívili tematický park Minimundus, kde jsme si mohli prohlédnout více než 170 modelů nejslavnějších budov, lodí a vlaků provedených v měřítku 1:25 – např. Eiffelova věž, Taj Mahal, Čínská zeď. Vzhledem k tomu, že se zde naskytla možnost projet se na ruském kole, mají někteří z nás do zásoby jeden zážitek navíc (především pan učitel Novák, že :-D). A někteří se zašli podívat i do plazí zoo s mnoha hady, ale i pavouky, piraňami a dalšími druhy zvířat.

Den třetí jsme se trochu prošli. No trochu… Tentokrát jsme vyrazili Villacher Alpenstraße (Villašská alpská silnice), což je 16,5 kilometrů dlouhá silnice, která patří k nejkrásnějším vyhlídkovým silnicím v Rakousku. Vede z Villach-Möltschach až do blízkosti známého vrcholu Dobratsch (1732 m.n.m). Zastavovali jsme na vyhlídkových místech, kde jsme následně pokračovali hezky po svých. Odměnou nám posléze byly nejkrásnější výhledy na Julské Alpy, Karavanky a hřebeny Karnischen Alpen. Poté jsme vyjeli na hrad Landskron z 11. století, který se monumentálně vypíná na západním okraji jezera Ossiacher See a který byl skoro 300 let v rukou rodu Šternberků. Zde jsme si opět užívali nádherné výhledy na okolí a zastavili se zde na slibovaný oběd. Posledním zastavením tohoto dne bylo další krásné jezero Millstätter See a městečko Millstatt, kde jsme se projeli výletní lodí po jezeře.

Poslední den jsme hned brzy ráno odjeli do Obersalzbergu. Zde jsme měli naplánovanou návštěvu Orlího hnízda, které ale k našemu zklamání mělo zrovna v tento den z technických důvodů zavřeno. Nutno podotknout, že zklamání ovšem nikomu nevydrželo dlouho, protože nás čekal (podle slov některých studentů) snad nejkrásnější výhled z celého zájezdu, a že jich bylo… V Schönau am Königssee jsme vyjeli lanovkou Jennerbahn a poté jsme pokračovali pěšky na horu Jenner, 1874 metrů vysoký vrchol Berchtesgadenských Alp. Zde se nám naskytl krásný výhled na třetí nejvyšší německý vrchol Watzmann a na jezero Königssee, ležící o 1271 výškových metrů níže. Zde jsme měli poté možnost procházky a čas na něco dobrého k obědu, z čehož si někteří také odnesli další milý zážitek do zásoby, že? 🙂

Jako poslední zážitek pro nás byla v odpoledních hodinách připravena návštěva solného dolu v Berchtesdagedu, kde se sůl těží nepřetržitě již od r. 1517. Prohlídka byla opravdu moc zajímavá a užili jsme si mnoho zábavy. Poté už jsme, lehce unaveni, ale plní skvělých zážitků vyrazili směrem do České republiky. Zájezd do Rakouska jsme si opravdu moc všichni užili. Měli jsme možnost podívat se na kouzelná místa, dokonce nás překvapilo, jak moc kouzelná byla. Už se těšíme na další zajímavý školní zájezd.

Foto: Barbora Hejlová, Mgr. Marek Švadlena

Text: Barbora Šípová