Ve čtvrtek 9. května se studenti 1. ročníku a vybrané žákyně septimy zúčastnili exkurze do Madety v Plané nad Lužnicí.

Na začátku prohlídky nás paní průvodkyně důkladně vybavila ochrannými pomůckami, jako jsou pláště, čepice a návleky na obuv, aby byla zajištěna hygienická bezpečnost při vstupu do výrobních prostor. Prohlídka začala v oddělení příjmu mléka, kde jsme se dozvěděli, jak se mléko kontroluje a připravuje na další zpracování. Následně jsme se přesunuli do prostor, kde se mléko pasterizuje, což je proces, který zajišťuje jeho bezpečnost pro další použití. Viděli jsme také, jak se mléko homogenizuje, aby mělo jednotnou konzistenci.

Další část prohlídky nás zavedla do výrobní haly, kde jsme sledovali výrobu různých mléčných produktů, které Madeta vyrábí. Paní průvodkyně nám vysvětlila proces výroby jogurtů, sýrů a tvarohů. Viděli jsme například výrobu tvrdých sýrů, které zrají několik měsíců, aby získaly svou charakteristickou chuť a konzistenci. Dozvěděli jsme se také o výrobě čerstvých sýrů.

Během celé prohlídky jsme měli možnost sledovat pracovní proces přímo pod rukama zaměstnanců, a naše dotazy, stejně jako dotazy našich učitelů, byly vždy důkladně zodpovězeny. Paní průvodkyně ocenila naši aktivitu a snahu odpovídat na otázky během prohlídky, za což jsme byli odměněni různými druhy sýrů. Exkurzi jsme zakončili procházkou zpět do školy, kde jsme ochutnali naši zaslouženou odměnu. Tento zážitek byl pro všechny účastníky velmi přínosný a obohacující, jelikož nám poskytl hlubší vhled do výroby mléčných výrobků a práci v potravinářském průmyslu. Navíc jsme si odnesli nové poznatky a zkušenosti, které jsme měli možnost aplikovat v rámci našeho vzdělávání.

Foto: Mgr. Zdeněk Novák

Text: Ema Vintnerová