Španělskou kulturou křížem krážem, aneb skvělý den v Praze

Žáci kvinty a 1.ročníku zažili speciální program o poznávání španělské kultury, jejích zvyklostí, tradic a dobrého jídla.

Začátek naší akce byl okořeněn spadlým stromem na trati. a tak se naše cesta do Prahy protáhla na téměř tři hodiny. To nás sice zdrželo, ale zároveň nám dalo více času na povídání s kamarády a plánování, co všechno chceme v Praze vidět. Bez dalšího zdržování jsme pak rovnou zamířili do venezuelské restaurace Arepas de Lyna, kde jsme ochutnali tradiční jídlo arepas, kukuřičné placky plněné trhaným masem, zeleninou a fazolemi. Restaurace má úžasnou atmosféru, protože se zde mluví výhradně španělsky, což byl pro nás skvělý způsob, jak si procvičit jazykové dovednosti. Jídlo bylo naprosto skvělé, a všichni jsme si pochutnali!

Další část programu se zaměřovala na španělskou kulturu a hudbu. Nejprve jsme měli možnost shlédnout vystoupení španělské hudební skupiny s ukázkou tance. Bylo úžasné vidět, jak si hudebníci a tanečníci užívají svou práci a jak energicky dokážou strhnout publikum. Poté jsme se spojili s žáky z jiné školy a rozdělili se do tří skupin, které plnily různé aktivity. Mohli jsme si například vyzkoušet tradiční španělské hry nebo se naučit pár kroků španělského tance. Celý program byl zakončen kvízem o španělské historii a kultuře, což bylo velmi zábavné a také poučné. Všichni jsme se snažili vzpomenout na to, co jsme se ten den dozvěděli, a trochu soupeřili, kdo z nás si zapamatoval nejvíce.

Výlet jsme si užili i přes počáteční komplikace a bylo to skvělé dobrodružství plné smíchu, nových přátelství a kulturních zážitků. A nejlepší na tom je, že už teď se těšíme na další podobný výlet, protože španělská kultura má tolik co nabídnout!

Foto: Mgr. Adriana Blažková

Text: Ema Procházková