V nedávném dni se naší školou linuly zvuky asijských melodií, dělali jsme sushi, sledovali zajímavé prezentace a četly se manga komiksy. Ano, právě takovou atmosféru přinesl do naší školy Asijský den, který se konal ve spolupráci žáků třídy tercie a 8.A. Tato událost nejen oslavila a propagovala bohatství asijské kultury, ale také poskytla možnost našim studentům prohloubit své znalosti a rozšířit obzory.

Jednou z nejživějších aktivit byla tvorba sushi, která se stala ohniskem zájmu. Pod vedením zkušených instruktorů-žáků se spolužáci pokoušeli vytvořit tento tradiční japonský pokrm. Další z důležitých momentů byla prohlídka manga knih, která studenty zavedla do fascinujícího světa japonského komiksu. Diskutovalo se o oblíbených sériích a objevovala se inspirace pro vlastní tvorbu. Prezentace o Asii a jejích přírodních krásách a zajímavostech přinesla do naší školy povědomí o bohatství tohoto kontinentu. Od himálajských hor po tropické deštné pralesy – studenti získali přehled o různorodých krajinách a fascinujících fenoménech, které Asie nabízí. 

Zajímavým prvkem byla také prezentace o firmě Shien a její roli v moderní asijské společnosti. Studenti měli možnost nahlédnout do světa obchodu a podnikání v Asii a získat představu o tom, jak se tento region vyvíjí v dnešní globalizované ekonomice. Nelze opomenout ani prezentaci o vlakové dopravě v Asii, která přiblížila studentům efektivitu a rozmanitost asijských železnic. Zajímavým zpestřením byla soutěž Kahoot o vlajkách asijských zemí, která propojila zábavu s vzděláváním a podnítila soutěživost mezi účastníky. 

A co by to bylo za Asijský den bez ochutnávky dalších asijských jídel? Studenti se mohli nechat unést do světa exotických chutí a objevovat nové lahůdky. A nejen to – měli také možnost si vyzkoušet základy japonského jazyka a napsat něco v japonštině. Celá třída se do této události zapojila s nadšením a energií, která poskytla nezapomenutelný zážitek všem účastníkům. Asijský den nejen rozšířil obzory našich studentů, ale také podtrhl důležitost porozumění a respektu k různorodosti kultur. Tak zase za rok!

Foto: Mgr. Marek Švadlena

Text: Mgr. Marek Švadlena