Třeťáci navštívili Sněmovnu a Letiště Václava Havla

Ve středu, 13. března 2024 třída 3. ročník a část žáků septimy navštívili Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky kde nás provedl místopředseda Poslanecké sněmovny Ing. Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Pan Bartošek nám ukázal nespočet zákoutí PS a zavedl nás do sídla KDU-ČSL. Poslanecká sněmovna je spojením mnoha paláců, které jsou dnes propojeny (některé i podzemní chodbou). V hlavním – jednacím sále jsme zjistili, kde který z našich poslanců má svá místo, vyzkoušeli jsme si, jaké to je stát za řečnickým pultíkem a zaujalo nás například to, že jednací sál je pokryt plátkovým zlatem a strop drží sochy žen. To ukazuje na to, že ženy jsou velmi důležité, aby se svět nezhroutil😊 Po Sněmovně se pohybovalo mnoho dalších politiků a my měli možnost několik z nich potkat, například bývalého místopředsedu vlády doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA. Pan Bartošek nám přiblížil normální den politika i jeho soukromý život. Ochotně zodpověděl naše dotazy, které se týkaly nejen jeho profesního, ale i soukromého života.

Po skončení návštěvy PS jsme se přemístili na Letiště Václava Havla v Praze a naše exkurze pokračovala tam. Začátek našeho odpoledního programu jsme věnovali komplexní prohlídce letiště na detailním modelu. Po prohlídce modelu jsme přešli k průzkumu letiště samotného. Nejprve jsme si prošli vnitřní části budovy – odbavovací prostory, byznys třídu, VIP salonek, stanoviště kontroly pasažérů, kterou jsme si „vyzkoušeli“- abychom mohli absolvovat další část prohlídky- projížďku po runwayi. Ta se stala nesmírně zajímavou, neboť jsme měli štěstí na letadla, která v ten den dosedla (nebo odlétala) z ruzyňského letiště. Velký obdiv získal stroj letecké společnosti Emirates. Vzlety i přistání letadel jsme mohli pozorovat přímo z runwaye v „ohrádce“ (pracovníky letiště nazývaný prostor pro účastníky exkurze). Více naleznete ve fotogalerii.😊

foto: Mgr. Tereza Švadlenová, archiv J. Bartoška

text: studenti 3. ročníku