Septima navštívila Prahu aneb za uměním a politikou

Na konci ledna, konkrétně 29., si naše třída septima s několika dalšími žáky ze 3. ročníku vydala do pražské Central Gallery na Staroměstském náměstí a na exkurzi do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Obě části výletu byly skutečně zdařilé, nejprve jsme zašli do Central Gallery, kde jsme měli na výběr ze tří úžasných výstav: Salvadora Dalího, Alfonse Muchu či Andyho Warhola. Salvador Dalí je světoznámý tvůrce surrealistického umění, jeho díla jsou abstraktní a excentrická, proto vyžadují chvíli pro zamyšlení a je běžné, že každý v ukrytých symbolech vidí něco jiného. Alfons Mucha je nejznámějším secesním autorem v Česku, jeho díla obsahují spoustu přírodních motivů, ústředním motive je často žena obklopená květinami. Kromě kreslení a litografie se také jako dítě zajímal o všelijaké řemeslné činnosti. Třetím autorem byla expozice Andyho Warhola, umělce s československými kořeny, který se proslavil tzv. pop-artem. Nejprve jsme viděli část zaměřenou na jeho osobní život, jako byla například zarámovaná korespondence mezi ním a rodinou. Druhá část obsahovala jeho výtvarná díla, včetně ikonických plechovek s polévkami nebo portrétů Marilyn Monroe.

Po drobném “obědovém” rozchodu v centru Prahy jsme zamířili do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Poslanecké sněmovně nás přivítal průvodce krátkým úvodním videem o historii a chodu PS PČR. Poté jsme se přesunuli do vedlejší budovy – mediálního centra, kde jsme se dozvěděli pomocí hologramů o majetku a zasedacím pořádku PS PČR v průběhu historie (i v současnosti). Dále jsme je vydali do hlavní budovy Thunovského paláce, kde jsme prošli ne tak příjemnou policejní bezpečnostní prohlídkou. Tu jsme ale přežili a pokračovali dále dovnitř. Nahlédli jsme do zasedacích místností jednotlivých stran, ve kterých jsme mohli vidět, jak každá strana nakládá se svým prostorem, následovala prohlídka skrz reprezentační schodiště, výstavu zaměřenou na podoby české ústavy v historii až do všemi známého jednacího sálu. Zde jsme si mohli vyfotit pár fotek u jednacího pultíku a pomalu jsme vyrazili zpět na vlakové nádraží. Jsme rádi že jsme mohli PS PČR a galerii navštívit a těšíme se na další společnou exkurzi.

Foto: Mgr. Marek Švadlena

Text: žáci septimy