Poznávací zájezd do Dánska a jižního Švédska

Po loňském Švýcarsku nastal čas vyrazit směr severní Evropa – Dánsko a Švédsko. Už z výběru míst jsme byli nadšeni a cesta samotná naše nadšení jen potvrdila!

Konečně nadešel ten očekávaný večer výjezdu směr Skandinávie. Nakládat kufry a batožiny a nasedat! Noční cesta utekla a než jsme se nadáli, tak jsme nasedali v severoněmeckém Puttgardenu do trajektu směřujícího na ostrov Sjaelland, kde jsme měli strávit mnoho krásných chvil. Například město Køge, naše první zastávka, nám ukázalo své půvabné hrázděné domky, poklidnou atmosféru a navštívili jsme Køge Miniby, což je model města s přesnými replikami domů v měřítku 1:10. Následně jsme se přesunuli do bývalého hlavní město Dánska Roskilde s majestátní korunovační katedrálou sv. Lukáše. Po poznání krás katedrály následovalo něco volného času vyplněného jídlem, kávou a nákupem nezbytných suvenýrů. To ale nebyl konec v Roskilde, popošli jsme do kilometr vzdáleného vikingského muzea s exponáty skutečných lodí z 11. století i plujících replik ve skutečné velikosti. Pak přišlo na řadu ubytování, které bylo jen několik metrů od samotných lodí, krása!

Po snídani následoval přesun do přístavu Helsingor a k jeho klenotu – Hamletovu hradu Kronborg, kam umístil Shakespeare děj svého nejznámějšího díla. Také jsme zde nasedli na patnáctiminutový trajekt do Švédska a směřovali do města Göteborg. Po cestě jsme stihli zastávku na jedné z nejznámějších švédských pláží, a kdo chtěl, zvládl i trochu chladnější koupání. Samotný Göteborg nás přivítal velmi větrným počasím, ale to nás neodradilo od prohlídky těch nejkrásnějších míst, které centrum města nabídlo, a také nám byl zde připraven nocleh v místním hostelu.

Další skandinávský den. Kromě nezbytné ranní kávy jsme ho začali skvěle – vydali jsme se do Muzea světoznámé automobilové značky Volvo. Pokračovali jsme do univerzitního městečka Lund s monumentálním dómem, nejvýznamnější románskou stavbou severu a závěrem nás čekalo třetí největší švédské město Malmö. Viděli jsme 190 metrů vysokou budovu Turning Torso – prozatím nejvyšší budovu ve Skandinávii (vyšší staví v Göteborgu a najdete jí i v galerii). Odtud jsme vyrazili přes známý Öresundský most zpět do Dánska do našeho již známého Roskilde, kde nás čekalo poslední přespání v severní Evropě.

Závěrečný den byl věnován hlavnímu dánskému městu Kodaň a za mě naprosto doporučují k navštívení! Nejde jen o Malou mořskou vílu, královský palác Amalienborg, nejdelší pěší zónu Evropy či ikonický přístav Nyhavn. Tady najdete opravdu příjemnou atmosféru, která na vás dýchá z každé části města. Finální tečkou byla plavba po místních kanálech a my tak mohli vidět město z dalšího zajímavého pohledu.

Pak už následoval nutný noční autobusový přesun do Čech, který odhalil jednu zásadní otázku: TAK KAM ZA ROK?

Text: Mgr. Marek Švadlena

Foto: Mgr. Marek Švadlena