Červnová dvojexkurze do ČNB

Rádi vyrážíme za zajímavými místy, na začátku června jsme tak vyjeli do České národní banky v Praze. Nejprve 7.A, a o týden později i sekunda, zažila místo plné zlata a peněz. Pojďme se na obě exkurze podívat podrobněji v článku.

1.6.2023, 7.A: heslo „zlatá cihla“ aneb 7.A navštívila ČNB

„Peníze hýbou světem.“ – jedno z mnoha hesel, která se můžeme o tomto druhu platidla dočíst a kde jinde si ověřit jeho platnost než v bance – a to hned té největší – bance bank – ČNB v Praze. A o to lepší, když exkurze vychází právě na první červnový den. A jak jinak oslavit 1. červen – Den dětí – než výletem. A tak jsme vyrazili v rámci ZSV na exkurzi do České národní banky. Do Prahy jsme jeli vlakem, a protože z „hlaváku“  to není k bance daleko, prošli jsme se po Praze pěšky – zjistili jsme, že Senovážné náměstí není jen v Budějovicích, ale i v Praze a že právě tam se nachází největší bankovní ústav České republiky. Před exkurzí ale proběhla svačinka a vyplnění pracovního listu s hádankou, na níž jsme odpověď hledali v následujících 90 minutách v bance.

Po klasické bezpečnostní kontrole jsme dostali nejen sluchátka, ale i průvodce a vydali jsme se poznat svět financí. Vzhledem k tomu, že tento den byl pro ČNB opravdu mimořádný (probíhala zde od 12. hodiny tisková konference bankovní rady – v čele s guvernérem banky), i náš program doznal jistých změn, které ale naštěstí pro nás, byly ku prospěchu. Místo jedné expozice jsme absolvovali hnedka dvě a na závěr té druhé jsme se těšili nejvíce. Teoreticky i prakticky jsme si vyzkoušeli, jak ovlivnit inflaci, zjistili jsme, jak vypadají padělky peněz, vytancovali jsme si miliony a v simulované domácnosti hledali „Palackého a Destinovou“. Nejvíce nás ale nadchlo podzemí ČNB. Tam se totiž nacházely skutečné poklady – zlaté cihly (které jsme si mohli potěžkat), ale hlavně pamětní mince v hodnotě !!!100 milionů korun!!! A taky jsme zvládli i krátkou kino – projekci ČNB?

Pak už následoval oběd a nějaké ty pochůzky, abychom si ověřili tržní mechanismy v praxi ?

Text: Mgr. Tereza Švadlenová

Foto: Mgr. Tereza Švadlenová

 

7.6.2023, sekunda: heslo „lidé a peníze“ aneb sekunda v ČNB

V úterý 6. června navštívila Českou národní banku v Praze i třída sekunda, a to expozici s názvem Lidé a peníze. Prohlídka byla velmi zajímavá a paní průvodkyně uměla zaujmout všechny žáky povídáním o tom, jak a proč kdysi vznikly peníze a jak se na našem území měnil jejich vzhled v čase. Všechny velmi zaujala obrovská zlatá mince z 24karátového zlata a každý si zkusil potěžkat opravdovou zlatou cihličku o váze 12,6kg v hodnotě 17 milionů! Žáci se dozvěděli nejen historii peněz, ale i to, jak funguje finanční trh, co je to inflace, co je náplní činnosti banky, jak fungují trezorové schránky a mnohé další. Tato exkurze stála opravdu za to a doporučujeme ji všem.

Text: Mgr. Pavla Hesová

Foto: Mgr. Pavla Hesová