Po celý leden se žáci primy a 6.A seznamovali s francouzskou tradicí, kterou při hodinách francouzštiny měli možnost i ochutnat – tříkrálový koláč.
Tříkrálový koláč se peče hlavně ve Francii a podává se 6. ledna, tedy na svátek Tří králů. Jedná se o prastarou tradici, která se dodnes těší velké oblibě. Připomíná příchod tří mudrců Kašpara, Melichara a Baltazara za Ježíškem do Betléma. Spočívá v upečení mandlového koláče, do kterého se schová porcelánová figurka “fève”. Koláč se nakrájí na tolik dílů, kolik je stolovníků. Nejmladší člen se pak schová pod stůl a určuje, který díl koláče komu připadne. Ten, kdo dostane porci, ve které je zapečená figurka, se stane králem či královnou dne. Dostane korunu na hlavu a bude mít štěstí po celý rok. Naši francouzštináři si na prvním koláči opravdu pochutnali a každý, kdo byl zvolen králem, přinesl na další hodinu svůj Tříkrálový koláč. Po celý leden jsme tak měli Tříkrálový maraton.
Text: Mgr. Simona Domerg
Foto: Mgr. Simona Domerg