Hochficht: prosinec ´22

V prosinci jsme vyrazili poprvé na Hochficht do Rakouska si zalyžovat, nejprve jeli žáci I. a II. stupně naší základní školy. Vzhledem k tomu, že kurz probíhal na začátku lyžařské sezóny, byla otevřena pouze jedna sjezdovka. To ovšem vyvážila kvalita sněhu a celkové vynikající lyžařské podmínky!

V kurzu bylo jen pár dětí, které neměly s lyžováním velké zkušenosti, nicméně se během celého týdne i díky našemu individuálnímu působení zlepšily natolik, že někteří byli přeřazeni do zdatnějších družstev. Aby se program sportovní prostřídal i s poznáváním, připravili jsme pro děti po domluvě s našimi rakouskými partnery i návštěvu gymnázia v Rohrbachu, vzdáleném od Hochfichtu 15km, kde byly aktivně zapojeny do výuky a strávily společně s rakouskými žáky dopoledne. Tato návštěva dopadla nad očekávání a i děti samy ji hodnotily velmi kladně, některé jsou s rakouskými studenty od té doby v kontaktu. Dále jsme navštívili rakouské město Linz, šli na prohlídku vánočně vyzdobeného centra města, navštívili největší katedrálu Mariendom, kde si děti mohly napsat přání Ježíškovi a celý výlet jsme završili na místních vánočních trzích. Celkově lyžařský kurz hodnotíme velmi kladně a chtěli bychom všechny děti moc pochválit za jejich lyžařské výkony.

Lyžařský kurz hodnotíme i finančně a organizačně jako zdařilý, ubytování s plnou penzí na rakouské straně je 10km od Hochfichtu a nabízí vynikající poměr cena – výkon. Ubytování je v malé obci, kde není doprava ani žádný ruch nebo “lákadla”. Jsou tu ale obchody, kde si děti mohou koupit, co je potřeba. Na chatě jsme vždy jako skupina sami, což má své velké výhody, a ochota personálu a vzájemná domluva je na velmi dobré úrovni. Skipasy jsou na dětské skupinové slevy a i zde nám vycházejí vstříc, v prosincovém termínu jsme měli předsezónu za ještě výhodnější ceny.

Text: Mgr. Kateřina Vorlová

Foto: Mgr. Kateřina Vorlová, Mgr. Jana Lískovcová