Erasmus+ projekt: “Climate change” – meeting Konztanz (09/2022)

Asi se mezi vámi, pravidelnými čtenáři, nenajde nikdo, kdo nezná projekt Erasmus+. Nebo ano? Pojďme si tedy pro úplnost ve zkratce říci, o co v tomto projektu jde. Je to program EU na podporu vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu v Evropě, podporující zahraniční mobilitu studentů a pedagogů a spolupráci ve školském vzdělávání a naše škola má již opravdu dlouholetou tradici v účasti na těchto projektech. Tentokrát se naše škola, reprezentovaná výběrem pěti žáků z kvinty, vydala do německé Kostnice. Komu při zmínce  města, známého i jako „Konstanz“ hned naskočil do hlavy vážený mistr Jan Hus? Ano, správně! Tak přesně na toto místo jsme měli možnost podívat se a naučit se něčemu novému.

CZ:

V pondělí 19. září jsme vyrazili vlakem na dvanáctihodinovou cestu směr Německo a kdo chtěl, aby mu cesta lépe utekla, mohl si dát i oblíbených ,,dvacet”. Většina z nás se ale cestou připravovala a trénovala náš budoucí projev a prezentaci. Příprava musí být, no ne? Po příjezdu jsme se museli rychle zorientovat a vydat se na úvodní setkání v tamní škole. ALE! To bychom to nebyli my, kdyby se něco trochu nezměnilo. Dorazili jsme na školní barbecue pozdě (jelikož cesta dala zabrat) a už vše končilo. Pro nás tedy seznamovací den byl až ten den následující.

Každý večer, tedy i večer první, jsme si dávali schůzku ve vestibulu hotelu, abychom se domluvili, co a jak bude probíhat, v kolik bude snídaně a večeře i sraz ráno před hotelem, abychom se v poklidu a bez stresu dostali včas na místo určení. Po celém nabitém dnu jsme vždy byli úplně vyřízení a tak večer na ubytování probíhal většinou v poklidu a v dobré, nostalgické náladě. Samozřejmě filmy či vtipné a strašidelné historky u nás v pokoji nikdy nesměly chybět.

Následný den jsme se časně ráno vydali na naší hotelovou snídani, která byla ve stylu tzv. ,,vyber si a sněz co můžeš”. Po snídani už jen pár příprav a vyráželi jsme do školy. Jelikož škola nebyla hned za rohem, každé ráno jsme jezdili autobusem, který nás nabral nedaleko hotelu. A právě tento den nás čekalo prezentování prezentace a představovali tak naší školu a ECO cesty města Tábora. Každá škola tak představila své město, školu a zajímavé kroky k ochraně matky přírody.

Den třetí byl věnován recyklačnímu centru a konferenci. Ráno jsme opět zopakovali naši oblíbenou snídaňovou rutinu a autobus nás dovezl do „bodu A“. Bod A, tedy recyklační centrum, bylo místo spojeno s čističkou odpadních vod. Tato čistička byla asi dvakrát větší než táborská, ale zajímavá to podívaná byla i tak. Němečtí hostitelé se nám snažili ukázat na vlastním příkladu, jakým způsobem chrání a čistí přírodu u nich.

Ve čtvrtek proběhla prohlídka města, kde nás pan průvodce provedl a zároveň nám k tomu dopřál zajímavý výklad. Vše samozřejmě probíhalo v angličtině, ale průvodce to měl parádně vychytané a tak nebylo třeba se obávat, že bychom něčemu nerozuměli. Po návratu z města nás čekala další debatní konference, která se týkala opět matičky přírody a co vše můžeme udělat pro to, aby se nám lépe žilo. Dále závěrečný ceremoniál s udělením certifikátů o účasti na projektu. Večer proběhl návrat do ČR.

Určitě se všichni shodneme na tom, že je toto skvělá příležitost objevovat úžasná místa, naučit se dobrým věcem, procvičovat si jazyky a poznávat nové lidi. Je to ta pravá, dobrá zkušenost!

EN:

The penultimate meeting of the transnational project Erasmus+ Programme “Climate change” took place in Constance, Germany.

On Monday, September 19, we left by train for a twelve-hour journey to Germany, which we spent, among other things, practicing our presentation. Upon arrival, we had the introductory school barbecue and got to know our hosts and pupils from other participating schools. The following day, immediately after breakfast, we headed to the school since the school presentations were on the agenda. Their topics were diverse; from information about our schools to the ecological steps of our cities and the focus on protecting the landscape as well as the environment.

On the third day, we visited the recycling center and the conference. In the morning, we kept our favourite breakfast routine, after which the bus took us to the recycling center connected to the wastewater treatment plant. On that occasion, the German hosts showed us by their example how they protect and clean nature in their country.

On Thursday, the local guide took us around the city and gave us an intriguing commentary in English. After returning from the city, we attended another debate conference repeatedly dealing with Mother Nature and what we can do to make our lives better. This was followed by the final ceremony of awarding certificates confirming participation in the project. In the evening, we started our journey back to the Czech Republic.

We can all surely agree that this programme generally offers a great opportunity to explore amazing places, learn new things, practice languages and meet new people. It was such a valuable experience!

Text: Eliška Schlehoferová, kvinta

Foto: MA. Lic. Rodrigo Ramos, Robert Hoffmann

Download here official project paper / Oficiální brožura k meetingu ke stažení (.PDF)