Výstava Christiane Löhr s workshopem

Naše škola často a ráda organizuje různé exkurze a výlety. Jedna z takových akcí se odehrála 16. června, kdy se třídy kvinta a první ročník podívaly do Českých Budějovic na výstavu německé výtvarnice Christiane Löhr. Součástí výstavy byl i workshop, kde jsme si mohli vyzkoušet práci s různými materiály.

Po příjezdu vlakem do Budějic následovala krátká procházka krásným a majestátním centrem města. Nejdříve jsme prošli výstavu, kterou nás provázela příjemná a zajímavá paní, která ráda zodpověděla všechny naše dotazy. Galerie samotná na nás působila křehce a něžně, především i kvůli použitým materiálům. K vidění byly kompozice z přírodnin a koňských žíní či malby uhlem.

Workshop se konal o patro výše v krásné prostorné místnosti s výhledem na náměstí. Byli jsme rozděleni na tři skupiny podle toho, se kterým materiálem jsme právě pracovali. Nejdříve jsme tvořili z rostlin. Dělali jsme to poprvé, ale bavilo nás to. Následovalo provlékání koňské žíně jehlami, tvoření v prostoru je zajímavé. Po přírodních materiálech jsme se přesunuli k papírům a začali zkoušet různé typy maleb. Takový černý uhel dělá kresbu objemnější, zvládne ale i drobné doteky a stínování. U malování s tuší jsme naopak využili naší jemnost, abychom zvolili správnou tloušťku. Na závěr jsme tvořili z barev podle vlastní fantazie.

Výstava se nám velmi líbila a zaujala nás. Kromě krásných fotek vznikla i řada zdařilých maleb a výtvorů. Dobré bylo i zamyšlení se nad díly. Byl to skvělý červnový den a těšíme se na další podobnou akci.

Text: Matouš Pořízek a Alex Kovtan, kvinta

Foto: Mgr. Jarmila Lambertová