Návštěva ČOV v Táboře

Mysleli jste si snad, že je po vás WC ta ,,nejvoňavější” místnost na světě, že voní po fialkách? Že na vás v tomhle ohledu nikdo nemá? Aha! Tak pozor! Naše třída kvarta odhalila pravdu… navštívili jsme místo, které je zaručeně tím místem, které po fialkách rozhodně nevoní. Najdete tam místnosti, které vás donutí si do nosu narvat cokoli, jen abyste nepocítili tu chuť báječného zápachu.

Toto místo je Čistička odpadních vod v Táboře. Areálová čistírna odpadních vod byla dokončena v roce 1993 a slouží k čištění odpadní vody přitékající z domácností a průmyslových podniků z Tábora, Sezimova Ústí a z Plané nad Lužnicí. Návštěvníci mohou pozorovat, jak se znečištěná odpadní voda, třeba i z průmyslových podniků, promění v průzračnou tekutinu. Často si lidé myslí, že se zde čistí voda z řeky, a ne voda, která přiteče třeba z vaší domácnosti.

Celou tu dobu prohlídky nás provázeli tabule, které popisovaly krok za krokem, jenž se dály za branami této vodárenské společnosti. Měli jsme k tomu i poučnou přednášku, díky které si uvědomíte, co všechno spláchneme do kanálu, a jak se s tím příroda (ne)vyrovná. Co všechno se ocitne na tomto místě a co všechno se musí udělat pro to, aby se k nám dostala ta pitná, čistá voda, či voda, jenž se může vrátit zpět do řeky Lužnice. Je až neuvěřitelné, co všecko na vlastní oči spatříte, a i když si myslíte, jak pro přírodu neděláte dost, na tomto místě zjistíte, že tomu tak není a že i tu vodu a tou vodou moc nešetříme.

Díky tomuto placu u řeky Lužnice si uvědomíme spoustu věcí. Snad každý si uvědomuje, že se svět nyní potýká s určitými přírodními problémy. Pouze na to nahlížíte, nebo s tím něco děláte? Berete jako jistotu, že naštěstí žijeme ve státě, kde máme zatím všeho dostatek, i když se v současné době potýkáme s problémy, jako jsou ceny a Rusko vs. Ukrajina? Nevím, jestli tu za několik let bude vůbec nějaký život, což to je velký otazník pro všechny, co si ale tento, nynější život užít, avšak i tak se chovat zodpovědně a nesobecky, chránit nás a naše okolí, včetně přírody a vše co s přírodou souvisí. Zachovat a zachránit tak vše i pro budoucí generace.

Jak prohlásil sám Albert Einstein: „Podívej se hluboko do přírody a pak všechno lépe pochopíš.

Text: Eliška Schlehoferová, kvarta

Foto: Gabriela Kainráthová, kvarta