Navštívili jsme výstavu Thomase Shütteho

Ve čtvrtek 26. května jsme vyrazili navštívit krajské město České Budějovice, abychom se podívali na první samostatnou výstavu v Česku uznávaného umělce Thomase Schütteho. A také na některé z památek Českých Budějovic, kterých tam najdeme opravdu hojně.

Výstava se konala v Domě umění na náměstí Přemysla Otakara ll a  byla to první samostatná výstava autora v ČR, kdy hlavním tématem autora je člověk. Kurátorem výstavy pak byl Michal Škoda.

Nejvíce mě zaujaly prapodivné výrazy soch, které se krásně promítaly do našeho cítění, ze všech těchto postav sršely emoce, ať už dobré, nebo špatné. Na výstavě bylo místo, kde když si člověk stoupl, tak na něj koukaly sochy ze všech stran a to bylo velmi zvláštní, člověk si připadal na chvíli hrozně malý, protože sochy byly v nadživotní velikosti.

Zajímavé byly i obrazy, nebo modely domů. I přes jejich jednoduchost byty vynikaly a líbilo se mi, jak  tato díla vznikala. Například model domu, který byl navržen z krabičky od sirek a na ní ležícím chipsu.

Závěrem bych tuto akci zhodnotila velmi pozitivně, dala mi spoustu nápadů, ale musím říct, že bych si takovou sochu člověka v nadživotní velikosti do pokojíčku nedala. Naopak mě víc zaujaly typy domů, které byly dobře navržené a pohledově velmi zajímavé.

Text: Nikol Zrzavecká, 1.ročník

Foto: Mgr. Vlasta Skalková