Bojová umění, samurajové, Fudži, Tokio, sushi… To všechno je součástí země, která se nachází stotisíce mil od nás. Mohli jsme o Japonsku jen mluvit, ale naše třída tercie ve spolupráci s dalšími třídami raději naplánovala Japonský den!

V pondělí ráno jsme místo druhé vyučovací hodiny začali chystat naši třídu. Abychom se mohli pořádně vžít do dne plného Japonska, objednali jsme čelenky, které jsme celý den nosili a někdo dokonce čelenky doplnil kimonem nebo yukotou. Na našich lavicích místo učebnic ležely fotky, japonské jídlo, judo pásky, japonské čaje a spousta papírů, na kterých jsme si zkoušeli psaní japonskými abecedami – hiraganou, katakanou, a kanži.

Za celé dopoledne nás navštívilo hodně tříd. Probrali jsme spoustu zvyků, sportů a tradic. Někteří z našich spolužáku si připravili krátké povídání. První jsme se ponořili do vyprávění o bojových umění. Náš třídní souboj v popularitě mezi aikidem, judem, karatem, kickboxem a ju-jitsu vyhrálo judo. Prohlíželi jsme si kimona a zkoušeli zavazovat pásky podepsané profesionálními judisty. Po vyčerpávajícím představení bojových umění jsme se přenesli k hudbě. Pouštěli jsme si ukázky a zjistili jsme, že hudba jakou my známe, se od tamní hodně liší, ať už v rytmice, nástrojích nebo samotným stylem.

Po vyslechnutí písní, které bychom si jindy nejspíš nepustili, jsme si povídali o zvycích a normách. To že se ve vlacích má chovat tak, abychom ostatní nerušili, není pro nás Evropany nic nového, ale přesnost vlaků, ta už nám všem vyrazila dech. Součet všech zpoždění za celý rok není větší než pět minut!

Celé dopoledne se neslo v dost uvolněném duchu. Každý si mohl zkusit přeložit a napsat cokoli chtěl, mohl ochutnat nějaké typicky japonské jídlo nebo se mohl zapojit do konverzace o místech, na která bychom se v této zemi rádi podívali.

Začal se blížit čas oběda a my jsme náš den završili dalšími pár ukázkami hudby. Chlapecké kapely, skupina The Tigers a další umělci nám zpříjemnili poslední chvilky našeho příjemného a naučného dopoledne.

A ještě doplnění – žáci 3. ročníku v té době měli jiný školní program a nemohli se zúčastnit, tak jsme pro ně připravili Japonský den o pár dní později, ale i oni si ho nakonec velmi užili!

Text: Ester Měřínská, tercie

Foto: Mgr. Marek Švadlena