Třeboňské výstavy s tercií a kvartou

,,Okolo Třeboně, okolo Třeboně pasou se tam koně, pasou se tam koně”… tak koně jsme na naší výpravě za poznáním města Třeboň a jeho krás sice nepotkali, zato vodních tvorů dost. Asi každý ví, nebo si alespoň představí, pod pojmem Třeboň, vodu a vše se sladkou vodou spojené. Pokud ne, vřele my, naše třídy kvarta a tercie, doporučujeme toto město na Zlaté stoce u rybníků Rožmberk a Svět navštívit.

Za doprovodu pana učitele Švadleny a paní učitelky Berkové jsme tedy společně vyrazili autobusem do města Třeboň. Město, kde žije přibližně 8 200 obyvatel, je městem lázeňským a rekreačním. Leží v Jihočeském kraji v okrese Jindřichův Hradec. Po vystoupení z autobusu jsme se rozdělili na dvě skupiny, na třídu kvartu a tercii. Třída tercie odešla do Domu přírody Třeboňska, zatímco kvarta šla na Masarykově náměstí, kde je Dům Štěpánka Netolického. Říká Vám něco toto jméno? Pokud ne – Štěpánek Netolický je jeden z nejznámějších českých rybníkářů.

A právě v tomto Domě Štěpánka Netolického je nyní k vidění stálá expozice rybníkářství. Navíc, na nádvoří domu je zobrazen zjednodušený model jeho geniální Zlaté stoky. Po asi hodinové prohlídce jsme se pomalu ale jistě vystřídali s druhou skupinou u Domu přírody Třeboňska. Dům přírody najdeme v prostorách Státního zámku Třeboň. Moderně pojatá stálá expozice „Krajina a lidé“ populární formou seznamuje návštěvníky s největšími atraktivitami tohoto regionu. Nabízí netradiční nahlédnutí do historie přírody a krajiny Třeboňska. Zdejší příroda Vás naprosto pohltí, okouzlí. Po této exkurzi jsme se opět setkali na náměstí, kde jsme se už všichni těšili na rozchod. Nakonec, Třeboň je město ryb, a proto se s Vámi rozloučím, jak jinak, než pozdravem – Petrův zdar!

Text: Eliška Schlehoferová, kvarta

Foto: Mgr. Marek Švadlena