Ohlédnutí za předvánočním časem ve škole

Celý prosinec je vždy speciální čas – těšíme se na Vánoce. Na Ježíška. Na vánoční pohodu. Na kapra. Nebo salát. Bramborový? Ale to ještě chvíli vždy musí počkat, vždyť do Štědrého dne je ještě pár dní a my jsme ve škole…. Pár slov a fotografií k programu, který jsme absolvovali v průběhu předvánočních dní.

Pondělní ráno, na Mikuláše, se naší školou rozléhalo řinčení řetězů a bušení na dveře. Třída 5. A totiž vyrazila v podobě Mikuláše, čertů a andělů na obchůzku po třídách základní školy a 1. ročník zase po třídách menšího gymnázia. Přestože v některých třídách chtěli čerti odnést hříšníky ihned do pekla, nakonec se tak nestalo a všichni hříšníci slíbili, že se polepší. V každé třídě si Mikuláš se svou družinou vyslechl písničku nebo básničku, po které následovala sladká odměna. Všichni si toto netradiční dopoledne užili a už teď se těšíme na příští rok! Více si můžete přečíst v samostatném článku: https://tabsg.cz/2021/12/10/mikulas-a-certi-prisli .

Také jsme zašli do táborské knihovny. V průběhu komentované prohlídky jsme měli možnost vidět všechny části, od dětské knihovny, přes část určenou dospělým čtenářům. Bylo to příjemné dopoledne plné krásných knih, které jsme měli možnost si v příjemném ušáku prohlédnout a na chvíli se začíst.

Nezapomněli jsme ani na předškolní přípravku, která si poslední kurz tohoto roku zpestřila vánočním vyráběním. Děti si mohli vlastnoručně udělat papírového anděla, adventní věnec, skleněný dekorovaný svícen či mnoho dalšího. Děkujeme i zapojeným rodičům a za měsíc na předškoláckém kurzu opět na viděnou! – anděly, adventní věnec, skleněný dekorovaný svícen a o této akci si můžete přečíst tady: https://tabsg.cz/2021/12/13/vanocni-vyrabeni-s-predskolni-pripravkou .

Nebyl čas jen sedět ve škole, obzvlášť, když město Tábor nabízí dvě skvělé výstavy. Cílem byla táborská galerie U Radnice a výstava obrazů Jana Sováka, která nás zavedla do dávných pravěkých časů za dinosaury. Druhá výstava (Andělské Vánoce) se nesla ve vánočním duchu – Galerie 140 se stala “sídlem” andělů a betlémů. Pak už jen hurá na horkou čokoládu a k vánočnímu stromečku na Žižkově náměstí.

A třída kvarta ve spolupráci s paní učitelkou Skalkovou si na poslední předvánoční pondělí připravila program pro ostatní třídy, tématem byly vánoční motivy, soutěže a skupinové úkoly. Všechny třídy se svých úkolů chopili poctivě a byli velmi úspěšní.

Poslední den školy před Vánoci nechybělo ani tradiční “zpívání na schodech”, kde jsme zapěli známé i méně známé koledy a vánoční písně, jako je třeba “Narodil se Kristus pán”, “Hallelujah”, “Půlnoční” a mnoho dalších.

Závěrem nechyběl ani rej ve třídách, každá třída si tu “svou” besídku udělala po svém – někdo si předával dárky, někdo hrál společenské hry, někteří se dívali na vánoční filmy a někteří projevili soutěžního ducha a plnili úkoly.

 

A pak už jsme se všichni rozutekli do svých domovů…..