Konference „příštích 10 let – VIZE ČESKA“

V pátek 22. října se vybraní studenti vyššího gymnázia, spolu s paní učitelkou Švadlenovou a paní učitelkou Marešovou, zúčastnili v prostorách táborského divadla konference o budoucnosti Česka v nadcházejících (nejen 10) letech. Co bude za 10 let sice nikdo neví, ale o tom, co pro naši budoucnost můžeme udělat již teď, jsme měli možnost diskutovat s lidmi, kteří si v minulosti svou cestu do budoucna našli a nyní dělají to, co je naplňuje, v čem jsou dobří, a čím mohou inspirovat ostatní.

Konferenci zahájil, a dále jí provázel, pan ředitel státního gymnázia spolu s úvodním slovem starosty Tábora. Následoval první konferenční blok pod taktovkou novináře a komentátora Davida Klimeše, známého z portálu ,,Aktuálně.cz“, se kterým jsme, mimo jiné, probrali aktuální politická témata a volby. Poté nám o mezinárodních vztazích v budoucnosti přišel pohovořit armádní generál a možný kandidát na prezidenta, pan Petr Pavel, následovaný Karolínou Presovou, zakladatelkou projektu a organizace ,,Replug.me“, která se zaměřuje na, pro společnost a naší generaci velice aktuální téma, on-line svět a jeho zákoutí. Vysvětlila nám podstatu úspěchu sociálních sítí, ale také jejich využití v náš prospěch. Tímto dopolední „povinný“ program skončil a po obědě pro dobrovolné zájemce pokračoval například filosofií, či matematikou a jejím možném využití ve volbách budoucnosti.

Každý blok byl zakončen kladením otázek z řad publika, kterého se celý sál aktivně účastnil. Celá konference se nesla v duchu motivace, inspirace a myšlenky, že si každý má jít za svým snem a nemá se nechávat nikým a ničím ovlivnit. Hlavně ale v duchu důležitého poselství, nemyslet v životě vždy jen na sebe, protože budoucnost přece patří nám všem! 🙂

 

Text: Marie Kulhavá (4. ročník), Alexandr Doubrava (2. ročník)

Foto: Mgr. Marcela Marešová, Mgr. Tereza Švadlenová