Den evropských jazyků 2019

   Evropský den jazyků jsme uskutečnili pod mottem „Jazyky překonávají bariéry“. V angličtině jsme soutěžili v řešení jazykových a evropských vědomostních kvízů, poučili se o jazykových rodinách a skupinách, zamysleli se nad mapou světa i nad úlohou angličtiny jako jazyka, který opravdu spojuje a překonává bariéry.

   Také jsme odhadovali počet a typ jazyků ve videoklipu, zkusit si rozpoznat třeba dánštinu, portugalštinu, mandarínskou čínštinu nebo maďarštinu bylo zábavné a zajímavé. A zjišťovali jsme v jednotlivých třídách, kolika jazyky kdo z nás hovoří a ze kterých jazyků známe třeba jen pár základních slov – díky cestování, příbuzenským vazbám nebo internetu – ukázalo se, že jich není zrovna málo !

   V němčině jsme se přenesli na „Oktoberfest“ do Mnichova, důležitost jazyka jsme zpracovali v sekvenci „10 důvodů pro němčinu“ a zkoumali, co je typicky německé, z klipu kapely Kraftwerk. Také jsme si připomněli Den německé jednoty – znovusjednocení obou německých států po roce 1989. Tento den – 3.října – je německým státním svátkem.

   Uvědomili jsme si, že už je 30. jubileum pádu berlínské zdi (9.11.). Připomněli jsme si roli německého velvyslanectví v Praze v roce 1989, kdy se stalo místem německých a evropských dějin, když bylo tisícům občanů tehdejší NDR po týdnech čekání na území velvyslanectví umožněno vycestovat do Spolkové republiky Německo. Na videu (www.DW.com) jsme sledovali ponurou animaci Berlínské zdi v době studené války a povídali si o bariérách minulého století, které na jeho konci padaly a uvolňovaly se a lidé mohli zase volněji cestovat, setkávat se, hovořit spolu.

Text: Mgr. Markéta Švadlenová