1. místo Noemi Ježkové v literární soutěži “15 let spolu”

V květnu 2019 se Noemi Ježková (1.ročník) zúčastnila literární soutěže 15 let spolu, vyhlášené k příležitosti 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Nejlepší práce z každého kraje postoupily do celostátního kola, v kterém se jí podařilo získat úžasné 1. místo!

 

Přepis celého textu:

Bytovka – STROJEM ČASU: EU ZA DALŠÍCH 15 LET

Evropská unie je uskupení 28 států Evropy, jehož cílem je zajistit hospodářský a sociální pokrok. Pod vlajkou Unie momentálně žije víc než 500 miliónů obyvatel.

   Představme si na chvíli Evropu jako jeden bytový dům a Evropskou unii jako sdružení vlastníků bytů (SVB). V tomto přirovnání každý stát představuje jeden byt. Vstoupením do SVB souhlasíte s odevzdáváním finančních prostředků využívaných ve prospěch společenství. V tom domě žiju i já, milovník piva, dobré zábavy a problémy mých sousedů mě až tak nezajímají. V bytovém domě žije několik rodin, které se liší životním stylem, dispozicí a velikostí bytu. U Lefèvrů převládají poslední dobou konflikty. Častokrát se hádají, že to slyším i já v mojí garsonce. Müllerovi, nejpočetnější rodina, bydlí v jednom z největších bytů, a právě proto do sdružení odvádí nejtučnější částku. Jsou nejhlasitější, když se rozhoduje o investicích v našem domě.

   Smithovi jsou bohatou, trochu pyšnou rodinou a řeší odchod ze sdružení. Nedávno si totiž rodiny z přízemí stěžovaly na chlad a náklady do zateplení domu budou znatelným zásahem do společného rozpočtu. Chtějí ale vyhodit své peníze za problémy, které se jich vůbec netýkají? Jeden řeší horko od střechy, druhý vlhkost z ulice a třetí hlučnost sousedů. Každý vidí své problémy a málokdo se zajímá o potřeby domu jako takového. V EU je prakticky stejná situace. Jeden řeší migraci, druhý dotace pro zemědělce a třetí globální oteplování.

   A jak vidím EU za 15 let? Horko, vlhkost a hluk tu budou pořád. Neznamená to však, že by bytový dům pozbyl své funkce, čímž je poskytovat potřebné zázemí. Není v silách EU uspokojit všechny. Stejné problémy, stejná adresa, jiný rok. Klíčem k lepší budoucnosti je budování dobrých sousedských vztahů.