Erasmus+ project meeting Neustadt a.d. Waldnaab, GER (Young Scientists), 04/2019

CZ: Při pokračování projektu Erasmus+ s podtitulem „Young scientists“ se naše škola 8. – 12. dubna zúčastnila výměnného pobytu ve městě Neustadt an der Waldnaab v Německu. Den po příjezdu byla zahájena seznamovací akce, kde jsme se přiučili několik německých slovíček a skupina z Německa a Rakouska některé české fráze a věty. Následovala střelba laserem ve školní sportovní hale, grilování a poté odjezd do hostitelských rodin.

Další den následovala práce ve školních laboratořích. Za úkol jsme měli namíchat různé půdy a měřit propustnost hlíny, písku a ostatních zemin. Po obědě ve škole, jsme jeli do Geologického muzea, kde jsme měli odborný výklad o původech kamenů a jejich poznávání. Samozřejmostí byla i praktická část jako pozorování kamenů pod mikroskopem, co se stane s kamenem po jednom úderu kladivem. Měli jsme také možnost navštívit vrt KTB.

Třetí den začal v ekocentru rozborem vody, za úkol jsme měli změřit PH hodnotu okolních vod a i naší z přivezenou z rybníka Jordán. Dále jsme se přesunuli na stanoviště se zaměřením Biologii. Zkoumali jsme opět pod mikroskopem drobné živočichy ze zdejších vod. K obědu jsme si na místě připravili pizzu. Čtvrtý den jsme pak vyrazili do přírodovědného muzea v Regensburgu. Dále proběhla prohlídka města lodí po Dunaji a krátká procházka okolo místních památek. Nakonec jsme se přesunuli autobusem k jízdě na motokárách, kterou jsme si všichni užili. Pátý den jsme zakončili projekt Erasmus+ prezentacemi a obědem v místní restauraci. Následovalo rozloučení a odjezd zpět do Tábora. Výměnný pobyt jsme si všichni užili.