Erasmus+ project meeting Konstanz, GER (Innovative Citizens), 04/2019

Video z projektu od Noemi Ježkové z 1.ročníku

CZ: Třetí pokračování projektu Erasmus+ se zkráceným a pracovním názvem “Innovative Citizens”. Po krátké pauze se konal další meeting, tentokrát v Německé Kostnici od pondělí 8.4. do soboty 13.4. Když jsme okolo dopoledne dorazili do „školy v lese“ Geschwister scholl schule, zahnali jsme hlad ve výborné školní jídelně. Protože pondělí bylo věnováno časově odlišným příjezdům jednotlivých členů projektu již odpoledne jsme se rozjeli do domovů hostitelských rodin. A naše česká skupina vyjela na krátký výlet do Švýcarska, jehož hranice byly jenom kousek. Pak následovalo bližší seznámení se s našimi ubytovateli a jejich životním stylem.

V úterý dopoledne jsme se konečně poznali i s ostatními vyslanci účastněných států- Německa, Polska, Itálie, Rakouska a Slovinska. Byli jsme rozděleni do pěti „international groups“, v kterých jsme pracovali na výzkumech veřejného mínění. Byl to neobvyklý pocit vědět, že kolem není nikdo, kdo by mi pomohl s překladem pro mě neznámých anglických slovíček. Studenti se zde naučili jednat a přemýšlet sami za sebe. Odpoledne jsme si prohlídli kostel, kde byl k smrti odsouzen mistr Jan Hus. Pro nás, Čechy, byla návštěva toho místa nezapomenutelná.

Zajímavých míst jsme viděli nespočet. Mě ovšem nejvíce potěšila nádherná příroda, které bylo i v městech požehnaně. Navíc Kostnice obklopovalo i Bodensee, které navzdory množství každodenních jízd trajektů, bylo kouzelně čisté. A jakže vypadal poslední večer, vyvrcholení celého týdne? Jindy obyčejná škola se změnila v slavnostní prostory se spoustou dobrého jídla a pití. Za podpory našich věrných učitelek, ale také hostitelských rodin, jsme odprezentovali anglické výstupy. Jak to, že to tak rychle uteklo? Vždyť jsme právě přijeli! Večer zmizel jako voda a nám nezbývalo nic jiného, než se před dlouhou cestou pořádně vyspat. Pobyt v Německu mě opět přesvědčil, že cestování do cizích zemí dává mladému člověku snad nejvíc zkušeností a zážitků. Celý cestovatelský tým děkuje, za tuto příležitost! Z celého výletu nám vzešlo jedno velké ponaučení: Na záchodech se sice můžete setkat s práškovým mýdlem, ale nalézt v centru Kostnice jedinou cukrárnu či restauraci, kde dělají palačinky, je nemožné.