Pohled do zákulisí České televize (IV.A a V.A)

Dne 2. května 2024 se žáci tříd IV.A a V.A naší základní školy zúčastnili vzrušující exkurze do zpravodajství České televize. Díky vstřícnosti moderátorky České televize, paní Izabely Šroubkové (Niepřejové), která pro nás celou akci pečlivě připravila a zorganizovala, jsme měli jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí tohoto prestižního veřejnoprávního média.

Během exkurze jsme navštívili různá pracoviště, kde se tvoří zpravodajství, včetně centrálního velína a režie. Největším zážitkem pro žáky však byla návštěva samotných zpravodajských studií, odkud se vysílají živé pořady. Měli jsme možnost vstoupit do studií, kde se natáčí populární pořady jako Události ČT24, Studio 6 nebo televizní Počasí.

Děti se také seznámily s některými termíny z televizního prostředí. Dozvěděly se, co znamenají slova jako “kantna“, “prime time“, “repka” nebo “kopr“. Součástí exkurze byla i návštěva televizní kantýny, kde si žáci mohli vychutnat některé z nabízených pokrmů. Po prohlídce zpravodajských studií jsme se přesunuli do Galerie ČT, kde se konala interaktivní výstava k 70. výročí České televize. Tato expozice nabídla nejen pohled do historie televize, ale také různé aktivity, které děti nadchly.

Z exkurze jsme si všichni odnesli spoustu nezapomenutelných zážitků a nových informací o světě televize. Rádi bychom ještě jednou poděkovali České televizi a zejména paní Izabele Šroubkové za tento skvělý zážitek. Těšíme se na další podobné akce, které nám umožní prohloubit naše znalosti a rozšířit obzory.

Foto: PhDr. Roman Varga

Text: PhDr. Roman Varga