Workshop “Jak na novinářský rozhovor”

Hlavní editor deníku Metro Pavel Urban uspořádal intenzivní workshop zaměřený na novinářské rozhovory. Workshopu se zúčastnila třída sexta, která si odnesla mnoho cenných zkušeností.

Během tříhodinového kurzu, který se konal na Vyšší odborné škole publicistiky se studenti dozvěděli, jak připravovat, vést a zpracovávat novinářské rozhovory. Pavel Urban jim představil různé typy rozhovorů, vysvětlil, jak vybrat správného hosta a téma, a upozornil na úskalí, kterým se při vedení rozhovoru vyhnout. Studenti si také vyzkoušeli rozhovor vést a následně jej zpracovat do podoby vhodné k publikování.

Součástí workshopu byla i simulace tiskové konference s dcerou Arnošta Lustiga Evou, která se vžila do osobnosti jejího otce a odpovídala jeho jménem. Studenti tak měli možnost otestovat své schopnosti v praxi. Pavel Urban jim poskytl cenné rady ohledně kladení otázek a reakcí na neočekávané situace, což je při novinářských rozhovorech klíčové. Workshop “Jak na novinářský rozhovor” byl pro nás vynikající příležitostí, jak se od zkušeného profesionála naučit vést a psát poutavé rozhovory. 

Foto: Mgr. Marek Švadlena

Text: Eliška Schlehoferová