V naší škole již nějakou dobu 3D tiskárnu máme a pracujeme s ní a pro vás máme ukázku z prací třídy sekundy, od počáteční modelace, po finální výsledky.

Samotný proces tisku 3D objektů začíná modelováním daného objektu. Existuje široká škála aplikací a softwaru, které se k tomuto účelu používají, jako například SnapCAD, Blender, nebo Fusion360. Naše škola preferuje aplikaci Tinkercad pro svou jednoduchost a přístupnost pro naše žáky. Jakmile je model hotový, je třeba ho připravit pro tisk. Každá tiskárna vyžaduje specifické nastavení, které se obvykle provádí pomocí speciálního softwaru. V našem případě používáme software nazvaný Průša_slicer. Tento software umožňuje konfiguraci tisku, včetně volby filamentu, druhu výplně, umístění objektu na tiskové podložce, změny velikosti a dalších parametrů.

Po dokončení přípravy je objekt převeden do formátu známého jako “G-kód”. Tento kód obsahuje instrukce, které tiskárně říkají, jak postupně vytvořit objekt vrstvu po vrstvě. Tím se zajišťuje přesná a kvalitní reprodukce požadovaného modelu. Žáky práce bavila a své výtvory si s hrdostí odnesli domů jako dárky pro své blízké.

Foto: Mgr. Marek Švadlena

Text: Marcel Schworm