Předávám zkušenosti: absolventské přednášky

V pátek 9. února 2024 navštívili naši školu tři úspěšní absolventi našeho gymnázia – Renáta Kotápišová, Ota Podlipný a Adam Kohoutek, aby se podělili o své zkušenosti a zavzpomínali na středoškolská studentská léta.

Bylo to opět velmi milé setkání, kromě vzpomínek na léta strávená na našem gymnáziu povídali absolventi i o svém současném povolání či studiu a některé studenty motivovali k další životní cestě. Celá tato akce má za cíl pomoci s rozhodováním o své budoucí kariéře i současným žákům druhých, třetích i čtvrtých ročníků SŠ. První přednáška byla na téma fyzioterapie v podání absolventa Oty Podlipného, který studuje posledním rokem bakaláře na 3. lékařské fakultě obor fyzioterapie. Studentům zprostředkoval informace nejen z vysoké školy, ale také z praxe.

Druhá přednáška byla v podání Renaty Kotápišové, jež vystudovala nejprve Vyšší odbornou školu hereckou obor herectví a moderování, ale posléze studovala i UK Filozofickou fakultu obor Divadelní věda. V současné době pracuje jako reportérka a redaktorka v Redakci sportu na České televizi. S našimi studenty se podělila o zážitky nejen ze školy, ale hlavně z praxe, z živých vystoupení na sportovních soutěžích i z natáčecích dní při vzniku seriálů nebo filmů.

Třetí přednášku vedl Ing. Adam Kohoutek, který vystudoval ČVUT fakultu dopravní – Provoz a řízení letecké dopravy na Ústavu letecké dopravy. Nyní je z něho specialista bezpečnostní kontroly na Letišti Václava Havla. Má na starosti plánování a rozvoj bezpečnostní kontroly. Provádí krátkodobé a dlouhodobé plánování a při nastavování počtu a typů směn musí vždy balancovat mezi požadavky lidí a pokrytím provozu. Studentům vysvětlil, jak jsou tyto kontroly prováděny a zároveň zdůrazňoval i jejich důležitost.
Celé dopoledne se neslo v přátelské atmosféře našich bývalých i současných studentů, kteří toho mají opravdu hodně společného, a tak jsme došli k názoru, že je třeba podobné akce zase v dohledné době opakovat.

Foto: Mgr. Zdeněk Novák

Text: Mgr. Zdeněk Novák