Výstava “Umění Černé Afriky”

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích nachystalo další z povedených expozic zaměřených na určitý region světa a my se vydali na ojedinělou výstavu “Umění Černé Afriky”. Tu můžete shlédnout už jen do začátku ledna 2024, tak neváhejte!

Naše třída sexta vyrazila v předvánočním čase do Českých Budějovic na exkurzi o umění Černé Afriky. Co to vlastně Černá neboli Subsaharská Afrika je? Nehledejme za tím nic rasistického – je to část afrického kontinentu jižně od Sahary, tvořící více než 40 států s různými národnostmi a tradicemi. Tradiční způsob života ale rychle mizí a svědectví o něm přinášejí už jen artefakty, které nám představí edukační program hlavní budovy Jihočeského muzea.

Mohli jsme na vlastní oči vidět zajímavosti, včetně (posmrtných) masek a sošek, které hrají důležitou roli v rituálech zajišťujících potřeby kmenů v době míru i války, představují přítomnost duchovních sil při prosbách o plodnost půdy i žen, při iniciačních rituálech nebo pohřebních obřadech. Masky a sošky ve výstavě reprezentují téměř stovku afrických kmenů. Nelze si nevšimnout vystavených divokých zvířat v životních velikostech, které zdobí africkou přírodu. Některé například překvapila velikost vystavené lebky hrocha obojživelného, kteří zabijí ročně kolem 200 lidí. Afrického textilního umění si nelze nevšimnout. Nejstarší technikou výroby látek bylo v Africe tkaní, materiálem bylo nejčastěji vlákno ze sušených listů palmy rafie a vyšívalo se nebarveným divokým hedvábím. Zajímavostí výstavy jsou i hudební nástroje (hudba je pro africké obyvatele nerozlučně propojena s tancem); africké peníze čili randy; tradiční subsaharské šperky či zbraně a hry.

Po nevšedních zážitcích z výstavy jsme vyrazili na nedaleké náměstí Přemysla Otakara II., kde se konají vánoční trhy, naše kroky vedli k místním stánkařům a na kluziště, jež nás nalákalo na svou ledovou plochu a stateční si obuli brusle. Byl to opravdu povedený den.

Text: Eliška Schlehoferová, Nela Novotná

Foto: Mgr. Marek Švadlena