Slovinci u nás a my ve Slovinsku (2023)

S Gymnáziem Škofja Loka máme mnohaleté úspěšné partnerství. Žáci našich prvních ročníků v rámci svých adaptačních aktivit nejprve hostili slovinské spolužáky v Táboře ve dnech Táborských slavností a o dva týdny později se vydali na týden prozkoumat krásy Škofja Loky.

Slovinské hosty jsme uvítali programem ve škole, společně jsme zjišťovali zeměpisné rozdíly mezi našimi zeměmi, konverzovali německy, španělsky i anglicky a také se zjistili, jestli výuka matematiky je stejná. Během několika dní jsme podnikli komentovanou prohlídku po Táboře doplněnou o návštěvu místních kaváren, vyjeli do Prahy ukázat krásy našeho hlavního města a neopomněli jsme ani na klenot jižních Čech – zámek Hluboká, kam jsme se společně také vydali. A pak už byl čas na Táborská setkání a program s nimi spojený.

Čas utekl jako voda a už bylo pondělí 25. září 2023, den odjezdu do Škofja Loky. Náš 1. ročník a kvinta společně vyrazili na devítihodinovou cestu do Slovinska. Po příjezdu se žáci rozdělili do hostitelských rodin a rozvíjeli své konverzační dovednosti po svém. Úterní dopolední program byl připraven ve škole, kde se naším žákům dostalo hudební přivítání a následně se v podání ředitele Jože Bogataje školy dozvěděli něco o Slovinsku a o škole samotné. Poté měli žáci prohlídku školy a poté kvíz o Slovinsku, kde mohli žáci uplatnit své nově nabité informace. Vyzkoušeli i školní jídelnu a odpoledne měli po skupinkách prohlídku po městě. Ve 2 odpoledne, kdy skončil připravený program, se každý opět odebral ke svým rodinám a užívali si čas s nimi.

Ve středu byla v plánu návštěva úžasné Škocjanské jeskyně, která ohromuje svou velikostí a krásou. Následoval program v přístavním městě Piran. Zde měli žáci rozchod, aby prozkoumali toto půvabné místo sami. Někteří okusili teplotu moře, jiní zas místní restaurace a někteří velmi výbornou zmrzlinu. Úspěchem na konci dne bylo, že se nikdo v moři neutopil a všichni to zvládli ve zdraví. Čtvrteční den se nesl ve znamení loučení s jejich hostitelskými rodinami. Ještě navštívit místní zámek, poslední fotografie před školou a hurá na závěrečný výlet do hlavního města Ljublaň. A už bylo odpoledne a to už byl opravdový konec slovinského programu, zbývala již jen cesta zpět domů. Všichni si výměnný pobyt velmi užili a budou na něj rádi vzpomínat!

Text: Vendula Balounová, Mgr. Žaneta Svobodová

Foto: Mgr. Marek Švadlena, Mateja Mayland