My v Rohrbachu a rohrbachští u nás

V polovině června jsme provedli dvě výměnné aktivity se studenty z rakouského gymnázia v Rohrbachu. Nejprve třída kvarta vyrazila do Rakouska, aby o dva později již hostili rohrbachské studenty na naší škole.

Gymnázium Rohrbach je po více jak dvě desetiletí stálicí jakožto partnerské gymnázium naší školy, však paní ředitelka PhDr. Švadlenová tam po dlouhá léta vyučuje nepovinný kroužek českého jazyka, který se těší stálé oblibě a ono není se čemu divit, Česko je vzdušnou čarou od Rohrbachu totiž jen pět kilometrů! 

Program celého táborsko-rohrbachského týdne byl skutečně rozmanitý. V Rakousku jsme se nejprve podívali do kláštera ve stejnojmenném městě Schlägl (a stejnojmenné je i pivo, které je tam vyrábí). Prohlídka celého areálu nás nadchla a natěšila na další program, který byl již na samotném BRG Rohrbach. S místními spolužáky jsme strávili několik hodin, například německého či českého jazyka a také jsme naplánovali společný program na další dny. A pak jsme se vydali na prohlídku města, kterou nám komentovali samotní studenti.

Program poté pokračoval již v Česku, kde jsme jako správní hostitelé vyčkávali příjezdu celé rakouské skupiny. Nejprve jsme studenti provedli po naší škole a také absolvovali společné hodiny anglického a německého jazyka. Rohrbachští se těšili i na prohlídku Tábora, což jsme jim velmi rádi splnili a provedli je (nejen) po Starém městě, ale také si zašli “na kávičku” a večer jsme si společně zahráli bowling. Další den patřil návštěvě Prahy, společně jsme prošli Královskou cestu, ukázali ty “TOP” nejkrásnější a nejznámější památky, které doplnil odborný výklad paní průvodkyně, naší češtinářky, paní učitelky Dobešové. Celý výlet se velmi podařil, i počasí vyšlo a v Jižních zahradách Pražského hradu jsme dokonce potkali i našeho pana prezidenta, který tam pořádal tiskovou konferenci u příležitosti 100 dní působení ve funkci. Byl to povedený den, vraceli jsme se se spokojenými úsměvy na tváři.

Text: Mgr. Jitka Berková

Foto: Mgr. Jitka Berková