Třídní výlet: 3. ROČNÍK

Třída 3. ročník se vydala poznávat krásy Ústeckého kraje, konkrétně národního parku České Švýcarsko.

Po cestě vlakem do Děčína a krátké cestě busem jsme dorazili až do Srbské Kamenice, kde jsme strávili dvě noci až do středy v penzionu Romance. Po ubytování jsme se vydali poznávat krásy národního parku. Jelikož pondělí bylo opravdu tropické, naše první  cesta vedla na místní koupaliště v Jetřichovicích. Po krátké koupací pauze jsme vylezli na Mariinu vyhlídku. Tento vyhlídkový altánek je jedním ze symbolů Českého Švýcarska. Pro své úchvatné výhledy na další skály, například Jetřichovické skalní město, zříceninu hradu
Falkenštejn či Bukovou horu, patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům, který jsme nemohli minout. Výšlap byl vskutku velmi  náročný, protože jsme vystoupali na půl kilometrové vzdálenosti více než 300 výškových metrů. Náš náročný program tímto ovšem nekončil. Vydali jsme se na další významný bod Českého Švýcarska a tím je zřícenina Dolského mlýnu. Zřícenina původního  trojkolového mlýna a pily pochází už z roku 1515. Nachází se na soutoku řeky Kamenice a Jetřichovické Bělé, přibližně 1,5 km od obce Kamenická Stráň a 3 km od obce Jetřichovice. Odtud už jsme pokračovali směr Srbská Kamenice, kam jsme se vrátili na naše ubytování.

Další den jsme měli v plánu hlavní atraktivitu celého národního parku, kterou je bezpochyby Pravčická brána. Cesta k ní vedla přes Divokou soutěsku. Tato působivá přírodní partie úzké soutěsky řeky Kamenice je přístupná na pramici, kterou jsme tudíž nemohli v našem programu vynechat. Cesta pramicí trvá cca. půl hodinky. Po obědě v obci Mezná jsme se vydali k Pravčické bráně. Pravčická brána je jedna z největších přirozených skalních bran na našem kontinentu. Její rozměry jsou úctyhodné, přesto se při pohledu zblízka zdají býti ještě větší. Byl to pro nás pro všechny neskutečný zážitek, na který dlouho nezapomeneme. Po odpočinku u Sokolího hnízda pod Pravčickou branou jsme se vydali autobusem do Jetřichovic a odtud pěšky krásným údolím řeky Chřibská Kamenice až do Srbské Kamenice, kam jsme dorazili kolem půl osmé. Výlet to byl náročný, ale plný zážitků. Večer následovalo opékání špekáčků a po poslední strávené noci na penzionu už odjezd domů.

Text: Mgr. Zdeněk Novák

Foto: Mgr. Zdeněk Novák