Návštěva PSP ČR a advokátní kanceláře DLA Piper.

V úterý 14. března se 3. ročník a septima s učiteli Mgr. Zdeňkem Novákem a Mgr. Terezou Švadlenovou vydali do Prahy. Programem dne byla návštěva Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a advokátní kanceláře DLA Piper.

Do Prahy jsme přijeli včas, ale naše návštěva Poslanecké sněmovny začínala až za dvě hodiny, a proto jsme se rozhodli zkrátit si čekání procházkou Prahou – Opletalovou ulicí na Náměstí republiky, odtud k FF UK, Rudolfinu a UMPRUMu a přes Karlův most na Malostranské náměstí. Když jsme dorazili na místo a úspěšně prošli bezpečnostní kontrolou, vydali jsme se na prohlídku Poslanecké sněmovny. Prohlídka byla komentovaná, a díky tomu jsme se dozvěděli podrobnější informace ohledně budovy, poslanců a orgánů činných v legislativním procesu. Měli jsme možnost podívat se do hlavního jednacího sálu, kde právě probíhala studentská konference – Studentský parlament (tématem jejich jednání byly změny ve školství). Dále jsme prošli nádvořím s kašnou a historickými prostory, které slouží jako tiskové centrum. Dokonce jsme měli štěstí a viděli současný Prezidentský slib, který 9. března podepsal nový český prezident Petr Pavel. Nakonec jsme se prošli po barokním schodišti, na kterém se nacházely portréty předsedů (a předsedkyně) PP. Po prohlídce následovala obědová pauza.

Poslední naší zastávkou byla advokátní kancelář DLA Piper. Zde nás přivítal bývalý absolvent našeho gymnázia – Petr Dudycha, který je v této kanceláři marketingovým ředitelem a spolu se svým kolegou – studentem Právnické fakulty Univerzity Karlovy pro nás připravili nejen obohacující program, ale i výtečný raut ?. Prezentace se týkala jak jejich firmy, tak studia na Právnické fakultě. Dozvěděli jsme se mnoho užitečných informací z oblasti práva, studia práv, ale i fungovaní marketingu. Široce rozvinuli naše vědomosti a většinu z nás nalákali, abychom šli v jejich šlépějích.

Text: Klára Volejníková, 3. ročník

Foto: Mgr. Tereza Švadlenová