Výstava Filip Dujardin: Built/build

V tomto předvánočním čase se většina lidí jede podívat do Českých Budějovic především kvůli překrásným vánočním trhům, které nemají chybu. Naše třída kvinta, ale objevila další důvod, proč se podívat do našeho krajského města.  

Tím důvodem byla výstava belgického umělce Filipa Dujardina “Built/build”. Byli jsme vůbec mezi prvními třídami, obdivovateli v Čechách, kteří se na díla Filipa Dujardina mohli podívat!

Filip je původem umělecký fotograf, specializující se na fotografování architektury, který se začal od roku 2007 věnovat volné sérii jakéhosi fiktivního světa. Díky digitálním kolážím, jejímž základem jsou fotografie existujících budov, například i budova v jeho rodném Gentu, vytváří až surrealné obrazy staveb, přesvědčivě zasazených do krajiny, ale přitom těžko realizovatelných. V Dujardinových obrazech ignorujících zákony fyziky a vzpírajících se gravitaci a materiálu se tak setkáváme s abstraktními sochařskými útvary, podivnými interiéry, komplexy budov, i solitéry.  

Na první dojem, tedy na první dobrou v jeho obrazech nevidíte vůbec nic zvláštního, maximálně velmi zajímavě navržené budovy. Jakmile se na obraz zadíváte a více otevřete oči, zjistíte, že budovy jsou ve skutečnosti nereálné. A to na tom bylo to neskutečné až tajuplné.  Po komentované prohlídce výstavy jsme si sami mohli udělat vlastní nereálnou koláž. V tu chvíli tvořivosti a kreativity z nás opět byly malé děti. Po tvoření jsme si mohli sami projít budějovické trhy a užít si tak nastávající vánoční atmosféru po svém. Cestou vlakem zpět do Tábora jsme si všichni stihli vyměnit názory a pohledy na výstavu. Shodli jsme se na tom, že dokud prožíváme dobrodružství společně, jsme spokojení!

Text: Eliška Schlehoferová, kvinta

Foto: Mgr. Vlasta Skalková