V úterý 20. září naše třída kvinta doprovodila skupinu hostů z partnerského rakouského gymnázia BRG Wels do Prahy, jako místo společného výletu jsme určili Muzea komunismu, které najdete hned u nákupního centra Palladium. A pak si i prošli centrum Prahy. 

Nebudu vás zdržovat tím, jaká byla cesta autobusem, tušíte, že v úterý dopoledne to nebyl žádný med, zřejmě celá republika něco v Praze “potřebovala”. Každopádně, výstava v Muzeu nám umožnila připomenout si éru komunismu s pohledem na Československo z různých směrů: každodenní život, politika, historie, sport, ekonomika, vzdělání, umění, armáda, policie, cenzura a další témata. Výstava se věnuje zejména období totalitního režimu od únorového puče v roce 1948 do listopadu r. 1989 tzv. “Sametové revoluce”. Mimo výstavy v Muzeu najdeme krátká videa, plakáty, anebo zajímavě zpracované instalace, díky nimž lze projít ukázky dobové dílny úderníka, či místnost, kde se odehrávaly výslechy. V muzeu nechybí ani kino, kde se pravidelně promítá dokument od pana režiséra Josefa Císařovského “Čas hanby, mlčení a naděje”, který vám přiblíží období mezi lety 1969 až 1989.  

Poté co si všichni prohlédli výstavu, shlédli film a byli připraveni odejít, tak se celá skupina nejprve přemístila na “šopování” do Palladia a jako závěrečnou tečku programu jsme vyrazili na procházku centrem našeho hlavního města Prahy. Ukázali jsme našim hostům pár pražských ,,skvostů” jako je Prašná brána, Staroměstské náměstí a Karlův most a pomalu vyrazili kolem Strakovy akademie zpět k autobusu. 

 Text: Nela Novotná, kvinta

Foto: Mgr. Marek Švadlena