Pod pojmem mexické umění si lze představit mnoho různých věcí. Velké množství malířů, ilustrátorů a sochařů, kterých si váží celé Mexiko a někdy i celý svět. Avšak jednou z nejvýraznějších představitelkou tradic a národní kultury této země se bezpochyby stala Frida Kahlo. Tato výrazná umělkyně s nelehkým osudem byla naprosto oddána mexickým barvám a vzorům. Právě ty se nevyskytovaly pouze v jejích obrazech, ale také se odrážely v její osobnosti. Nejen o tom se mohli přesvědčit žáci 2.R, sexty a 3.R ve čtvrtek 18.11.2021 v Galerii hlavního města Prahy.

Cestu jsme započali ráno na vlakovém nádraží, odkud jsme se Jižním expresem vypravili do naší metropole. Po příjezdu nás čekala krátká, ale i přes to dobrodružná projížďka metrem. Po příchodu na Staroměstské náměstí jsme zavítali přímo do galerie, kde jsme se samozřejmě podle všech nařízení prokázali očkováním nebo platným testem.

V jedné části výstavy byl k vidění dokument o životě malířky, která si prošla nespočtem strastí a bolesti, a to jak fyzické, tak citové. Od ochrnutí v mladém věku, až po rozvod a opětovný sňatek se svou životní láskou, taktéž malířem Diegem Riverou. Právě v průběhu vážné nemoci se projevil talent, kterým mladá dívka oplývala. Tyto emoce se v průběhu tvorby promítali do uměleckých děl z její dílny. Byla to forma terapie, která Fridu držela nad vodou.

 

Druhá část se věnovala konkrétním fotografiím, které znázorňovali samotnou umělkyni, ale i ty, které Kahlo sama nafotila. Je na nich zachycena s přáteli, rodinou, při práci, ale i ve velkých bolestech nebo při nemocech, kterými často trpěla. Dále zachytila například realitu v městských ulicích, chudé obyvatelstvo na pokraji přežití nebo pozdější pobyt ve Spojených státech amerických. Fascinaci pro tuto oblast našla již v dětství, když pozorovala svého otce, který rovněž její tvorbu velice ovlivnil.

Po zhlédnutí celé expozice, jsme se při krátkém rozchodu rozutekli a následně se opět setkali na náměstí u známého turisticky navštěvovaného orloje. Společně jsme se vrátili na Hlavní nádraží a rychlými kroky nastoupili do vlaku směr Tábor.

 

Text: Nela Janková, 2.ročník

Foto: Jakub Svoboda, sexta