Milí čtenáři,

držíte v ruce zatím nejrozsáhlejší vydání školního časopisu Soukromák. Původně bylo v plánu podzimní číslo, ale přelom listopad/prosinec přinesl nejedno pracovní nasazení a tak jsme vydání čísla přesunuli až na leden 2020. Vlastně je to docela dobře, protože takto máme pohromadě několik akcí, které by se do samotného podzimního čísla nevešly – maturitní ples nebo veškeré předvánoční akce ve škole. Tam bych zařadil naši Vánoční akademii nebo mikulášské rejdění.

   Začal druhý lednový týden a škola se již naplno rozeběhla, finišují předměty, zkoušení i testy, seminární práce a referáty, však se blíží pololetí! Pojďme krátce vydechnout v tomto mnohdy stresujícím období (hlavně pro žáky a studenty) na chvíli vypnout, začíst se do stránek nového Soukromáku a čaj nebo kávu, kterou u toho vypijeme, nebudeme potřebovat jako zdroj nabuzení, ale naopak jako příjemný prostředek pohody a klidu. My vám k tomu pomůžeme čtením plným pozitivních aktivit, cestování, setkávání a hlavně hromadou fotografického materiálu, který jsme ke článkům velmi rádi přidali.

   Mottem časopisu je však jedna zásadní událost novodobých českých dějin – Sametová revoluce a její třicetileté výročí. Tento mezník v nás dokáže probudit dostatek otázek, pocitů a nálad. A my jsme se na počest a připomenutí této události zúčastnili několika tematických workshopů či návštěv muzeí a vyzdobili jsme školu tím, co pro nás Sametová revoluce vlastně znamenala a co přinesla.

Mějte se fajn a hezké čtení!

Marek Švadlena