Sexta ve víru velkoměsta: Objevování krás pražského hradu

Pražský hrad je jednou z nejvýznamnějších kulturních, politických a historických památek České republiky. Toto impozantní středověké sídlo se rozkládá na ploše přes 7 hektarů a je jedním z největších hradních komplexů na světě. Právě na tento skvost České republiky, v matičce Praze, se byla podívat naše třída sexta.

V rámci hodiny dějepisu je nyní nevyhnutelné téma – dějiny českého národa. Vzhledem k tomu, že si dnes umíme všechno vyhledat, “vygůglit” z pohodlí a bezstarostně z našich gaučů, nemá nikdo nutkání vyrazit ven a dozvědět se něco zajímavého prostřednictvím komunikace s lidmi. Naše paní učitelka se rozhodla, že tomu tak nebude a vymyslela výlet do víru velkoměsta Prahy. Přeci v Praze je blaze, no ne?!

Cíl byl jasný – poznat zásadní dominantu ČR, Pražský hrad, a probádat Národní knihovnu. NKP, tedy Národní knihovna České republiky, umístěna v areálu Klementina vznikla už ve 14. století a v roce 1366 daroval Karel IV. univerzitě první rukopisy. Toto jsou informace, které se můžete dozvědět i vy, pokud navštívíte budovu Národní knihovny. Všichni jsme byli překvapeni, kolik studentů a studentek sedělo v lavicích a poklidně si vypracovávali jejich potřebné materiály k jejich studiu, i přestože existuje jakási umělá inteligence a oblíbená wikipedie. Jak někteří zašeptali: ,,Tak to má uplně jiný vibe”!

Na Pražském hradě si každý představil, jaké je to být prezidentem/prezidentkou a zdali by tu někdo chtěl fungovat. Někomu se zase vybavovaly ukázky z televize, kdy se předávají ceny ve Vladislavském sále. A teď máme tu možnost a stojíme tu uprostřed tohoto velkolepého sálu v komplexu Pražského hradu a vše vidíme na vlastní oči. A ten výhled! Všichni si odnášíme velmi zajímavé poznatky a samozřejmě nevyhnutelnou tunu fotek, které musíme akutně “postnout” na naše instagramy a pochlubit se, že i my se dostali na Pražský hrad.
To se Vám s umělou inteligencí nepodaří!

Text: Eliška Schlehoferová

Foto: David Friedl